Читај ми

РУМУНСКИ МАРАТОНАЦ ДОПЛИВАО ДО НОВОГ САДА

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић заједно је са помоћницом отправника послова Румунске амбасаде Михаелом Осорио дочекао румунског пливача маратонца, Аврама Јанкуа из Румуније који је одлучио да преплива Дунав од извора до ушћа и тиме уђе у славну Гинисову књигу рекорда. Намера румунског пливача је да цео ток реке Дунав, од изворишта у Шварцвалду, па до ушћа у Црно море у дужини од 2.860 км, преплива за око 60 дана без додатне опреме и пераја.

-Аврам је препливао до сад пет подунавских земаља, Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску и Хрватску, препливавши већ преко 2.300 км и част нам је да га у име Града Новог Сад дочекамо на новосадском купалишту Штранд. Овај догађај има велики значај, како за самог пливача, тако и за Нови Сад и све земље подунавске регије, пошто је наш град веома активан учесник и партнер у сарадњи са земљама дунавског региона- рекао је Александар Петровић и додао да је Румунија пријатељска земља Србији, а градови Темишвар и Нови Сад су градови побратими и носиоци титуле ЕПК 2021. године.

Помоћница отправника послова Румунске амбасаде Михаела Осорио је том приликом захвалила представницима Града Новог Сада на срдачном дочеку и изразила задовољство због успеха пливача и његових досадашњих препливаних километара и нагласила да се нада како ће пливач Aдам Jанку успети у својој намери да његов рекорд буде убележен у Гинисовој књизи рекорда.

Нови Сад, 7. август 2017. године