Čitaj mi

RUMUNSKI MARATONAC DOPLIVAO DO NOVOG SADA

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović zajedno je sa pomoćnicom otpravnika poslova Rumunske ambasade Mihaelom Osorio dočekao rumunskog plivača maratonca, Avrama Jankua iz Rumunije koji je odlučio da prepliva Dunav od izvora do ušća i time uđe u slavnu Ginisovu knjigu rekorda. Namera rumunskog plivača je da ceo tok reke Dunav, od izvorišta u Švarcvaldu, pa do ušća u Crno more u dužini od 2.860 km, prepliva za oko 60 dana bez dodatne opreme i peraja.

-Avram je preplivao do sad pet podunavskih zemalјa, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku, preplivavši već preko 2.300 km i čast nam je da ga u ime Grada Novog Sad dočekamo na novosadskom kupalištu Štrand. Ovaj događaj ima veliki značaj, kako za samog plivača, tako i za Novi Sad i sve zemlјe podunavske regije, pošto je naš grad veoma aktivan učesnik i partner u saradnji sa zemlјama dunavskog regiona- rekao je Aleksandar Petrović i dodao da je Rumunija prijatelјska zemlјa Srbiji, a gradovi Temišvar i Novi Sad su gradovi pobratimi i nosioci titule EPK 2021. godine.

Pomoćnica otpravnika poslova Rumunske ambasade Mihaela Osorio je tom prilikom zahvalila predstavnicima Grada Novog Sada na srdačnom dočeku i izrazila zadovolјstvo zbog uspeha plivača i njegovih dosadašnjih preplivanih kilometara i naglasila da se nada kako će plivač Adam Janku uspeti u svojoj nameri da njegov rekord bude ubeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Novi Sad, 7. avgust 2017. godine