Читај ми

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЦРКВЕ У БУКОВЦУ

Шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је подизању звона на цркви Христовог вазнесења господњег у приградском насељу Буковац. Његово Преосвештество Епископ сремски Г.Г. Василије, уз саслужење Протојереја пароха буковачког Драгана Видаковића и свештенства СПЦ Епархије сремске, а у присуству представника Града и мештана Буковца, обавио је освећење новог звона, дара народа Парохије буковачке и Града Новог Сада.

- Намера актуелне градске власти, од првог дана, више него јасно је била да се подједнако води рачуна о свим грађанима Новог Сада, без обзира на то да ли живе у центру града или у приградским насељима. Оно што је до сада градоначелник Вучевић урадио за све грађане Новог Сада, може само да служи на част и понос, а у Буковцу је ово још једна у низу инвестиција на радост свих житеља. Градоначелник је крајем јуна ове године положио камен темељац за изградњу капеле на гробљу у Буковцу, вредности 16 милиона динара, што представља једну од највећих инвестиција у овом месту, а улагано је и у многе друге области. Нека овај чин постављања звона на овој прелепој цркви, подигнутој још давне 1763. године, симболично означи почетак једног новог, ревитализованог живота ове православне светиње,  и нека још дуго буде други дом свим верницима и људима добре воље у тражењу свог мира – рекао је Александар Петровић.

Град Нови Сад је за реконструкцију цркве Христовог вазнесења господњег у Буковцу определио из буџета Града 3.660.000,00 динара, а у следећој години ће издвојити још толико за потпуни завршетак обнове. У оквиру радова обновљена је фасада цркве, урађено је партерно уређење стазе око храма, изграђена су два потпорна зида, палионица свећа, обновљена је ограда и изграђен је улазни плато испред храма са пет паркинг места. ЈКП „Градско зеленило“ уредило је зелене површине и засадило нове саднице, док је ЈП „Завод за изградњу града“ одобрило испоруку гранитне коцке за поплочавање улазног платоа.

Нови Сад, 29. децембар 2015. године