Читај ми

РЕГИОНАЛНА КЊИЖЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ''BOOK TALK''

Регионална књижевна конференција "Book Talk" посвећена најугледнијим писцима, критичарима, издавачима и уметницима из целог региона, данас ће бити одржана у три галерије: Галерији Матице српске, Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића. Присутнима на отварању обратили су се члан Градског већа за културу Далибор Рожић, покрајински секретар за културу Драгана Милошевић представници три новосадске галерије и Раша Солиман отправница послова амбасаде Египта, земље партнера овогодишњег Међународног сајма књига у Београду. 

- Нови Сад је пре пет година заиста добио респектабилну манифестацију посвећену књизи, књижевности, писцима, читаоцима, издавачима и у фокус ставља најважнија питања из тих области. Међутим, она сеже и даље од писане речи као форме изражавања. Међу темама које се обрађују увек су ту и музика и филм, и друге сфере културе и уметности, па се онда стиче општи утисак заокружености и квалитета, чему наравно доприносе компетентни и цењени предавачи. Град Нови Сад препознаје и цени вредност оваквог догађаја и увек ће бити веран партнер. Намера нам је да, приступајући култури системски, интерактивно, у сарадњи са свима онима који се културом баве, наставимо да стварамо повољну климу за креирање оваквих и сличних садржаја – нагласио је Далибор Рожић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић је рекла да, из године у годину конференција расте и постаје свеобухватнија у односу на број тема, панелиста и гостију који у њој учествују .

-Порука ове конференције је да се људи окрену ка књизи, а панели ће свакако дати одговоре на бројна питања која се постављају пред књижевну јавност и читалачку публику- рекла је Драгана Милошевић.

Како је речено на отварању, у склопу програма конференције "Book Talk 2019" планирано је 13 панела и 7 студија случаја, уз пропратни програм којег чине недеља књиге у аутобусима ГСП-а, књижевни матинеи и шетње суграђана са омиљеним писцем кроз Нови Сад. Неке од тема које ће бити обрађене на панелима су: 630 година од Косовског боја, 30 година од Газиместана, Шта је данас најскупља српска реч; Кажи ми шта је боље, књига или филм; Идемо ли на Сајам или на вашар књига. Такође, говориће се и о савременој књижевној фантастици, о позоришној критици, рок култури, а међу панелистима су Абдулах Сидран, Мухарем Баздуљ, Петар Јањатовић, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Теофил Панчић и друга позната имена из јавног живота.

Нови Сад, 27. септембар 2019. године