Čitaj mi

REGIONALNA KNјIŽEVNA KONFERENCIJA ''BOOK TALK''

Regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona, danas će biti održana u tri galerije: Galeriji Matice srpske, Spomen-zbirci Pavla Belјanskog i Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića. Prisutnima na otvaranju obratili su se član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević predstavnici tri novosadske galerije i Raša Soliman otpravnica poslova ambasade Egipta, zemlјe partnera ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. 

- Novi Sad je pre pet godina zaista dobio respektabilnu manifestaciju posvećenu knjizi, književnosti, piscima, čitaocima, izdavačima i u fokus stavlјa najvažnija pitanja iz tih oblasti. Međutim, ona seže i dalјe od pisane reči kao forme izražavanja. Među temama koje se obrađuju uvek su tu i muzika i film, i druge sfere kulture i umetnosti, pa se onda stiče opšti utisak zaokruženosti i kvaliteta, čemu naravno doprinose kompetentni i cenjeni predavači. Grad Novi Sad prepoznaje i ceni vrednost ovakvog događaja i uvek će biti veran partner. Namera nam je da, pristupajući kulturi sistemski, interaktivno, u saradnji sa svima onima koji se kulturom bave, nastavimo da stvaramo povolјnu klimu za kreiranje ovakvih i sličnih sadržaja – naglasio je Dalibor Rožić.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je rekla da, iz godine u godinu konferencija raste i postaje sveobuhvatnija u odnosu na broj tema, panelista i gostiju koji u njoj učestvuju .

-Poruka ove konferencije je da se lјudi okrenu ka knjizi, a paneli će svakako dati odgovore na brojna pitanja koja se postavlјaju pred književnu javnost i čitalačku publiku- rekla je Dragana Milošević.

Kako je rečeno na otvaranju, u sklopu programa konferencije "Book Talk 2019" planirano je 13 panela i 7 studija slučaja, uz propratni program kojeg čine nedelјa knjige u autobusima GSP-a, književni matinei i šetnje sugrađana sa omilјenim piscem kroz Novi Sad. Neke od tema koje će biti obrađene na panelima su: 630 godina od Kosovskog boja, 30 godina od Gazimestana, Šta je danas najskuplјa srpska reč; Kaži mi šta je bolјe, knjiga ili film; Idemo li na Sajam ili na vašar knjiga. Takođe, govoriće se i o savremenoj književnoj fantastici, o pozorišnoj kritici, rok kulturi, a među panelistima su Abdulah Sidran, Muharem Bazdulј, Petar Janjatović, Ljilјana Habjanović Đurović, Teofil Pančić i druga poznata imena iz javnog života.

Novi Sad, 27. septembar 2019. godine