Читај ми

ПУШТЕН У САОБРАЋАЈ НОВИ ПУТНИЧКИ ВОЗ

 

“Железнице Србије“ АД заједно са министром саобраћаја Милутином Мркоњићем свечано су пустиле у саобраћај нови дизел моторни воз руске производње, серије 711. Том догађају присуствовали су и представници Града Новог Сада помоћник градоначелника Владимир Стојковић, саветник градоначелника Слободан Милић и директор ЈП Завод за изградњу града Горан Вишњић.

- Ово је 12 воз који је у вреома кратком периоду  пуштен у саобраћај у Србији, а средства за набавку обезбеђена су из кредита Европске развојне банке. У следећој фази, из другог кредита, стићи ће 26 возова, први у септембру идуће године па онда на сваких петнаест дана. За две, три године имаћемо 60 нових возова, а паралелно са том акцијом вршимо модернизацију пруге коридора 10. Наш циљ је да релацију Београд - Нови Сад прођемо за 45 минута, сада се путује 100 минута - истакао је директор Железница Србије Драгољуб Симоновић. 

- Веома је значајно за наш град да оваква гарнитура данас креће са железничке станице у Новом Саду, јер ће побољшати квалитет јавног превоза у гравитационим подручјима, и временом можемо очекивати повећање броја путника у железничком саобраћају што би допринело смањивању саобраћајних гужви. Други значајни пројекат Града Новог Сада и Железница Србије је изградња друмско-железничког моста. Град је као партнер измирио све своје обавезе и Новосађани очекују да мост буде завршен у предвиђеним роковима. Покренућемо и тему решавања питања Ранжирне станице што је значајно и за Град и за Железнице Србије - истакао је помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић.

Новонабављене гарнитуре су прошле све фазе испитивања и добиле употребну дозволу од стране надлежног органа Републике Србије – Дирекције за железнице. Такође, паралелно су обављане активности на обуци железничих стручњака и особља на пословима одржавања и управљања новим возилима.

- Пруга Београд-Нови Сад-Суботица-Будимпешта била је приоритет и у претходној влади и данас је. Главни циљеви у области саобраћаја нису реконструисани, а то су два аутопута, која се већ граде, за шта је новац обезбеђен, железнички коридор 10 и Жежељев мост. У ваздушном саобраћају приоритет је нови стратешки партнер за ЈАТ, а у речном чишћење Саве, Дунава и Тисе- нагласио је министар Мркоњић.

Експлоатација нових дизел моторних гарнитура се одвија на пругама: Вршац на релацији Вршац - Београд Дунав - Вршац; Краљево на релацији:  Краљево - Лапово - Краљево; Краљево - Звечан - Краљево; Краљево - Пожега - Краљево; Ниш на релацији: Ниш - Димитровград - Ниш; Ниш - Прокупље - (Мердаре) - Ниш; Ниш - Зајечар - Прахоово пристаниште - Ниш; Рума на релацији:  Рума - Шабац - Рума; Суботица на релацији: Суботица - Сомбор - Суботица; Суботица - Хоргош - (Кањижа ) - Суботица; Сомбор - Нови Сад - Сомбор - Суботица - Сомбор.

Нови Сад, 24. јул 2013. године