Čitaj mi

PUŠTEN U SAOBRAĆAJ NOVI PUTNIČKI VOZ

 

“Železnice Srbije“ AD zajedno sa ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem svečano su pustile u saobraćaj novi dizel motorni voz ruske proizvodnje, serije 711. Tom događaju prisustvovali su i predstavnici Grada Novog Sada pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković, savetnik gradonačelnika Slobodan Milić i direktor JP Zavod za izgradnju grada Goran Višnjić.

- Ovo je 12 voz koji je u vreoma kratkom periodu  pušten u saobraćaj u Srbiji, a sredstva za nabavku obezbeđena su iz kredita Evropske razvojne banke. U sledećoj fazi, iz drugog kredita, stići će 26 vozova, prvi u septembru iduće godine pa onda na svakih petnaest dana. Za dve, tri godine imaćemo 60 novih vozova, a paralelno sa tom akcijom vršimo modernizaciju pruge koridora 10. Naš cilј je da relaciju Beograd - Novi Sad prođemo za 45 minuta, sada se putuje 100 minuta - istakao je direktor Železnica Srbije Dragolјub Simonović. 

- Veoma je značajno za naš grad da ovakva garnitura danas kreće sa železničke stanice u Novom Sadu, jer će pobolјšati kvalitet javnog prevoza u gravitacionim područjima, i vremenom možemo očekivati povećanje broja putnika u železničkom saobraćaju što bi doprinelo smanjivanju saobraćajnih gužvi. Drugi značajni projekat Grada Novog Sada i Železnica Srbije je izgradnja drumsko-železničkog mosta. Grad je kao partner izmirio sve svoje obaveze i Novosađani očekuju da most bude završen u predviđenim rokovima. Pokrenućemo i temu rešavanja pitanja Ranžirne stanice što je značajno i za Grad i za Železnice Srbije - istakao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković.

Novonabavlјene garniture su prošle sve faze ispitivanja i dobile upotrebnu dozvolu od strane nadležnog organa Republike Srbije – Direkcije za železnice. Takođe, paralelno su obavlјane aktivnosti na obuci železničih stručnjaka i osoblјa na poslovima održavanja i upravlјanja novim vozilima.

- Pruga Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta bila je prioritet i u prethodnoj vladi i danas je. Glavni cilјevi u oblasti saobraćaja nisu rekonstruisani, a to su dva autoputa, koja se već grade, za šta je novac obezbeđen, železnički koridor 10 i Žeželјev most. U vazdušnom saobraćaju prioritet je novi strateški partner za JAT, a u rečnom čišćenje Save, Dunava i Tise- naglasio je ministar Mrkonjić.

Eksploatacija novih dizel motornih garnitura se odvija na prugama: Vršac na relaciji Vršac - Beograd Dunav - Vršac; Kralјevo na relaciji:  Kralјevo - Lapovo - Kralјevo; Kralјevo - Zvečan - Kralјevo; Kralјevo - Požega - Kralјevo; Niš na relaciji: Niš - Dimitrovgrad - Niš; Niš - Prokuplјe - (Merdare) - Niš; Niš - Zaječar - Prahoovo pristanište - Niš; Ruma na relaciji:  Ruma - Šabac - Ruma; Subotica na relaciji: Subotica - Sombor - Subotica; Subotica - Horgoš - (Kanjiža ) - Subotica; Sombor - Novi Sad - Sombor - Subotica - Sombor.

Novi Sad, 24. jul 2013. godine