Читај ми

ПУШТЕН У РАД НАЦИОНАЛНИ ДИСТРИБУТИВНИ ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је пуштању у рад националног дистрибутивног диспечерског центра за надзор најзначајнијих електроенергетских објеката дистрибутивног система Републике Србије, чије седиште je у Новом Саду. Формирањем јединственог оператора дистрибутивног система електричне енергије „ЕПС Дистрибуција“ у оквиру Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, указала се потреба за формирањем новог диспечерског центра. За његово седиште одабран је Нови Сад, јер је више научних студија у вези управљања дистрибутивним системом електричне енергије које је радио Факултет техничких наука из Новог Сада, показало оправданим модел управљања који је у примени на територији Војводине. Поред тога, Нови Сад је и седиште компаније са светском репутацијом у развоју информатичке подршке управљању дистрибутивним системима електричне енергије, чији су системи у употреби како широм света, тако и великом делу републике Србије.

- Све функционише у складу с планом реорганизације и све што је најављено у оквиру тих реформи кроз које пролази ЕПС, испоштовано је, па и најаве да ће и даље један од најважнијих сегмената ЕПС-а бити у Новом Саду. У име Града Новог Сада могу само да искажем задовољство због тога што је све што је обећано и реализовано. Мислим да смо у овом делу Србије увек имали веома снажну и развијену електропривреду, а „Електропривреда Србије“ и Министарство рударства и енергетике ће и даље имати поузданог партнера у Граду Новом Саду у даљим реформама, како би пружали грађанима још боље услуге – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Присутнима се током свечаног пуштања у рад Националног дистрибутивног диспечерског центра обратио и в.д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић који је притиском на тастер и званично пустио у рад НДДЦ.

- Формирање Националног дистрибутивног диспечерског центра за управљање дистрибутивним системом један је од најважнијих пројеката „ЕПС Дистрибуције“. Нови Сад сада постаје центар управљања дистрибутивним системом и то је потврда да организација „Електропривреде Србије“ није усмерена ка београдизацији, већ напротив, ка функционалном управљању. Отварање овог центра је још један показатељ да „Електропривреда Србије“ планира, доноси и спроводи одлуке које значе инвестиције, модернизацију и бољу услугу коју пружамо нашим купцима - рекао је в. д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић.

Национални Дистрибутивни Диспечерски Центар (НДДЦ) налазиће се на врху хијерархијске структуре пословног процеса управљања дистрибутивним системом, са приоритетним задатком обезбеђења континуалног снабдевања квалитетном електричном енергијом становништва и привредних субјеката на територији Републике Србије. Његово функционисање у Новом Саду значајно ће допринети повећању стабилности рада дистрибутивног система и побољшању квалитета испоручене електричне енергије становништву и привредним субјектима на целој територији Републике Србије. Ефикасан рад Центра, у чије опремање је уложено скоро 180 милиона динара, обезбедиће повезивање организационих целина из пословног процеса управљања дистрибутивним системом ради обезбеђивања координације и синхронизације рада, како би се омогућила пуна функционалност и остваривање свих предности обједињеног оператора дистрибутивног система.

Нови Сад, 19. април 2016. године