Читај ми

ПУШТЕН У РАД АУТОМАТИЗОВАНИ САТНИ МЕХАНИЗАМ НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ КУЛИ

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствоваo је свечаности поводом пуштања у рад аутоматизованог сатног механизма на Петроварадинској кули која je одржана у организацији ''Ротари клуба Нови Сад''. Том приликом он је нагласио да Петроварадинска тврђава представља културно-архитектонско благо Новог Сада.

- Сат кула на једном од симбола града Новог Сада, потиче из Алзаса у Француској, земљи где једино постоји већа тврђава од ове у Петроварадину, на тлу Европе. Чланови ''Ротари клуба'' су препознали значај Тврђаве и такозваног ''пијаног'' сата по којој су Нови Сад и Петроварадин препознатљиви, и хвала им. Хвала и мајстору Лукачију, који се тако ревносно три деценије бринуо о сату – истакао је Александар Петровић.

Новосадски "Ротари клуб" успешно је извршио акцију аутоматизације сатног механизма старог неколико стотина година, а да при томе ниједан од оригиналних делова није оштећен или уклоњен. Уз то, покидане сајле звона су замењене и оно је поново, након скоро пола века, стављено у функцију. У склопу радова извршено је чишћење унутрашњости куле сата и замена дотрајалих дрвених платформи и мердевина.

На самој свечаности, уз пригодан програм, откривена је и плоча са знаком "Ротарија" и наведеним свим донаторима и пријатељима акције.

Нови Сад, 27. септембар 2016. године