Čitaj mi

PUŠTEN U RAD AUTOMATIZOVANI SATNI MEHANIZAM NA PETROVARADINSKOJ KULI

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je svečanosti povodom puštanja u rad automatizovanog satnog mehanizma na Petrovaradinskoj kuli koja je održana u organizaciji ''Rotari kluba Novi Sad''. Tom prilikom on je naglasio da Petrovaradinska tvrđava predstavlja kulturno-arhitektonsko blago Novog Sada.

- Sat kula na jednom od simbola grada Novog Sada, potiče iz Alzasa u Francuskoj, zemlji gde jedino postoji veća tvrđava od ove u Petrovaradinu, na tlu Evrope. Članovi ''Rotari kluba'' su prepoznali značaj Tvrđave i takozvanog ''pijanog'' sata po kojoj su Novi Sad i Petrovaradin prepoznatljivi, i hvala im. Hvala i majstoru Lukačiju, koji se tako revnosno tri decenije brinuo o satu – istakao je Aleksandar Petrović.

Novosadski "Rotari klub" uspešno je izvršio akciju automatizacije satnog mehanizma starog nekoliko stotina godina, a da pri tome nijedan od originalnih delova nije oštećen ili uklonjen. Uz to, pokidane sajle zvona su zamenjene i ono je ponovo, nakon skoro pola veka, stavljeno u funkciju. U sklopu radova izvršeno je čišćenje unutrašnjosti kule sata i zamena dotrajalih drvenih platformi i merdevina.

Na samoj svečanosti, uz prigodan program, otkrivena je i ploča sa znakom "Rotarija" i navedenim svim donatorima i prijateljima akcije.

Novi Sad, 27. septembar 2016. godine