Читај ми

ПРОСЛАВА 95. ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА НОВОСАДСКИХ СЛОВАКА

У организацији Словачког културног центра „Павел Јозеф Шафарик“ овог викенда обележава се 95. годишњица рада Центра новосадских Словака. Програм обележавања започео је Свечаном академијом којој је присуствовао члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

- Веома ми је драго што присуствујем прослави Центра новосадских Словака који су већ 95. година активни у нашем друштву и у нашем граду. Поред тога што афирмише културу већинског народа који живи на овим просторима, Градска управа за културу подржава и рад удружења мањинских заједница које кроз различите пројекте утичу на развој културе, као и на очување културне баштине. И у наредном прериоду наставићемо да помажемо у афирмацији културног идентитета свих овдашњих националних заједница како би Нови Сад са правом могао да се назове српском Атином - изјавио је Вања Вученовић.

Словачки културни центар "Павел Јозеф Шафарик" правни је наследник првог удружења Словака које је настало 1920. године, у Новом Саду, са циљем очувања и неговања културног наслеђа,  језика, музике игре и обичаја овог народа. Данас, Центар окупља преко 300 чланова из скоро свих словачких места у Војводини, који учествују у раду три  играчке групе (дечија, припремна и извођачка), две драмске секције (дечија и за одрасле ), шест певачких група и оркестра. Свој богат репертоар, међу којим се поред словачких налазе и српске, мађарске, буњевачке, русинске, чешке и друге песме и игре, чланови су представили на многим фестивалима како у својој земљи тако и у иностранству, одакле су увек доносили највише награде.

У оквиру програма обележавања 95. годишњице рада Центра новосадских Словака, поред свечане академије на којој су истакнутим члановима и сарадницима додељена признања, биће уприличена и изложба фотографија аутора Михаила Мадацког, гала концерт СКЦ "Павел Јозеф Шафарик", као и свечано богослужење у Словачкој евангелистичкој цркви.

Нови Сад, 7. новембар 2015. године