Čitaj mi

PROSLAVA 95. GODIŠNjICE RADA CENTRA NOVOSADSKIH SLOVAKA

U organizaciji Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“ ovog vikenda obeležava se 95. godišnjica rada Centra novosadskih Slovaka. Program obeležavanja započeo je Svečanom akademijom kojoj je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

- Veoma mi je drago što prisustvujem proslavi Centra novosadskih Slovaka koji su već 95. godina aktivni u našem društvu i u našem gradu. Pored toga što afirmiše kulturu većinskog naroda koji živi na ovim prostorima, Gradska uprava za kulturu podržava i rad udruženja manjinskih zajednica koje kroz različite projekte utiču na razvoj kulture, kao i na očuvanje kulturne baštine. I u narednom preriodu nastavićemo da pomažemo u afirmaciji kulturnog identiteta svih ovdašnjih nacionalnih zajednica kako bi Novi Sad sa pravom mogao da se nazove srpskom Atinom - izjavio je Vanja Vučenović.

Slovački kulturni centar "Pavel Jozef Šafarik" pravni je naslednik prvog udruženja Slovaka koje je nastalo 1920. godine, u Novom Sadu, sa ciljem očuvanja i negovanja kulturnog nasleđa,  jezika, muzike igre i običaja ovog naroda. Danas, Centar okuplja preko 300 članova iz skoro svih slovačkih mesta u Vojvodini, koji učestvuju u radu tri  igračke grupe (dečija, pripremna i izvođačka), dve dramske sekcije (dečija i za odrasle ), šest pevačkih grupa i orkestra. Svoj bogat repertoar, među kojim se pored slovačkih nalaze i srpske, mađarske, bunjevačke, rusinske, češke i druge pesme i igre, članovi su predstavili na mnogim festivalima kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu, odakle su uvek donosili najviše nagrade.

U okviru programa obeležavanja 95. godišnjice rada Centra novosadskih Slovaka, pored svečane akademije na kojoj su istaknutim članovima i saradnicima dodeljena priznanja, biće upriličena i izložba fotografija autora Mihaila Madackog, gala koncert SKC "Pavel Jozef Šafarik", kao i svečano bogosluženje u Slovačkoj evangelističkoj crkvi.

Novi Sad, 7. novembar 2015. godine