Читај ми

ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ

На свечаној приредби, која је одржана у Градској кући а у оквиру здравствено-васпитне кампање "ОКТОБАР, МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ" Градоначелник Новог Сада Игор Павличић уручио је награде деци из новосадских вртића и школа за најбоље ликовне и литерарне радове пристигле на конкурс чије су теме биле „Правилна исхрана и здравље” и „Уједињени у борби против глади“.

- Драго ми је што смо се данас овде окупили поводом Октобра месеца правилне исхране. Здрава исхрана је од изузетног значаја за правилан раст и развој наших најмлађих. Детињство је период живота од којег у многоме зависи какви ћемо људи постати, и зато је неопходно да децу од најранијег узраста учимо да једу здраву храну и да се баве физичком активношћу – истакао је градоначелник Павличић и честитао деци , њиховим родитељима и наставницима на оствареним резултатима у здравствено превентивној кампањи.

На конкурс је пристигло укупно 498 радова, и то 416 ликовних из 17 вртића и 171 ликовни рад из 17 основних школа, затим 82 литерарна рада из 12 основних школа са територије Јужнобачког округа, а најуспешнији радови прослеђени су на такмичење на републичком нивоу у Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Кампању „Октобар, месец правилне исхране“ и ове године реализовао је Институт за јавно здравље Војводине под покровитељством Градске управе за здравство, а од 2001. године она се реализује на територији Републике Србије уз подршку Министарства здравља. Њен главни циљ је информисање најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

Ове године у оквиру кампање, поред конкурса за ликовне и литерарне радове, у Новом Саду је реализована демонстрација припреме здравих оброка у вртићима, одржавани су едукативни семинари о здравој исхрани за васпитаче и здравствене раднике Предшколске установе ' Радосно детињство', као и за учитеље, стручне сараднике, куварице и сервирке у основним школама.

Нови Сад, 2. новембaр 2010. године