Čitaj mi

PROMOCIJA ZDRAVE ISHRANE

Na svečanoj priredbi, koja je održana u Gradskoj kući a u okviru zdravstveno-vaspitne kampanje "OKTOBAR, MESEC PRAVILNE ISHRANE" Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić uručio je nagrade deci iz novosadskih vrtića i škola za najbolje likovne i literarne radove pristigle na konkurs čije su teme bile „Pravilna ishrana i zdravlje” i „Ujedinjeni u borbi protiv gladi“.

- Drago mi je što smo se danas ovde okupili povodom Oktobra meseca pravilne ishrane. Zdrava ishrana je od izuzetnog značaja za pravilan rast i razvoj naših najmlađih. Detinjstvo je period života od kojeg u mnogome zavisi kakvi ćemo ljudi postati, i zato je neophodno da decu od najranijeg uzrasta učimo da jedu zdravu hranu i da se bave fizičkom aktivnošću – istakao je gradonačelnik Pavličić i čestitao deci , njihovim roditeljima i nastavnicima na ostvarenim rezultatima u zdravstveno preventivnoj kampanji.

Na konkurs je pristiglo ukupno 498 radova, i to 416 likovnih iz 17 vrtića i 171 likovni rad iz 17 osnovnih škola, zatim 82 literarna rada iz 12 osnovnih škola sa teritorije Južnobačkog okruga, a najuspešniji radovi prosleđeni su na takmičenje na republičkom nivou u Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kampanju „Oktobar, mesec pravilne ishrane“ i ove godine realizovao je Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, a od 2001. godine ona se realizuje na teritoriji Republike Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja. Njen glavni cilj je informisanje najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Ove godine u okviru kampanje, pored konkursa za likovne i literarne radove, u Novom Sadu je realizovana demonstracija pripreme zdravih obroka u vrtićima, održavani su edukativni seminari o zdravoj ishrani za vaspitače i zdravstvene radnike Predškolske ustanove ' Radosno detinjstvo', kao i za učitelje, stručne saradnike, kuvarice i servirke u osnovnim školama.

Novi Sad, 2. novembar 2010. godine