Читај ми

ПРОГРАМ ПОСВЕЋЕН ПЕСНИКУ ДУШКУ ТРИФУНОВИЋУ ОДРЖАН У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Програм посвећен песнику Душку Трифуновићу ''По мени се ништа неће звати'', који су, поводом годишњице његове смрти, организовали издавачка кућа ''Прометеј'' и  Удружење ''Корени'', одржан је у Градској кући у Новом Саду. О делу Трифуновића говорили су др Драган Станић, др Михајло Пантић, Зоран Колунџија и Југослав Крајнов, а у музичком делу програма наступили су Горданa Видаковић, Габор Ленђел, Ненад Дошеновић и Ратко Краљевић.

Присутне је поздравио и члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је нагласио да је Душко Трифуновић био много више од песника, да је стварао за децу и са децом, те да је поезију на овим просторима увео у рок музику.

- Осим Бијелог дугмета и њихових песама на Душкове стихове које су обележиле музичку епоху и заувек остале у срцима људи, он је сарађивао и са многим другим именима из света рок и поп музике. Био је заиста посебан човек који је имао духа и дара, да инспирише, да покрене друге на стваралаштво, а при свему томе био је једноставан и скроман, као што то и јесу истински великани. Драго ми је што му одајемо почаст у Новом Саду, који му је 1960. године одао признање и Бранковом наградом, а који му је и широм отворио врата, па је овде остао да краја живота. Такви људи и након што напусте овај свет, настављају да живе, да мотивишу, да буде потенцијале својим непролазним делима  сатканим од њиховог снажног и креативног духа – истакао је Рожић.

Душко Трифуновић је преминуо 28. јануара 2006. године у Новом Саду, а према речима Зорана Колунџије издавачка кућа ''Прометеј'' сваке године обележава његов рођендан, као и дан одласка.

- Данас смо изашли и на гробље у Сремским Карловцима где је Душко сахрањен по властитој жељи. Он је био велики писац значајан за све нас. Насловом овог програма ''По мени се ништа неће звати'' хтели смо да скренемо пажњу на то да се много тога по њему зове, између осталог, улице у Београду и у Новом Саду. Међутим, његово дело се највише чува кроз популарну музику. У књизи Богице Мијатовића је доказано да је Душко најпеванији песник у бившој Југославији, милиони су одрастали уз његове стихове, а и даље генерације одрастају уз те песме. ''Прометеј'' је издао више од 20 његових књига, а Душко је иза себе оставио 84 наслова – нагласио је директор издавачке куће ''Прометеј'' Зоран Колунџија.

Нови Сад, 28. јануар 2022. године