Čitaj mi

PROGRAM POSVEĆEN PESNIKU DUŠKU TRIFUNOVIĆU ODRŽAN U GRADSKOJ KUĆI

Program posvećen pesniku Dušku Trifunoviću ''Po meni se ništa neće zvati'', koji su, povodom godišnjice njegove smrti, organizovali izdavačka kuća ''Prometej'' i  Udruženje ''Koreni'', održan je u Gradskoj kući u Novom Sadu. O delu Trifunovića govorili su dr Dragan Stanić, dr Mihajlo Pantić, Zoran Kolundžija i Jugoslav Krajnov, a u muzičkom delu programa nastupili su Gordana Vidaković, Gabor Lenđel, Nenad Došenović i Ratko Kralјević.

Prisutne je pozdravio i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je naglasio da je Duško Trifunović bio mnogo više od pesnika, da je stvarao za decu i sa decom, te da je poeziju na ovim prostorima uveo u rok muziku.

- Osim Bijelog dugmeta i njihovih pesama na Duškove stihove koje su obeležile muzičku epohu i zauvek ostale u srcima lјudi, on je sarađivao i sa mnogim drugim imenima iz sveta rok i pop muzike. Bio je zaista poseban čovek koji je imao duha i dara, da inspiriše, da pokrene druge na stvaralaštvo, a pri svemu tome bio je jednostavan i skroman, kao što to i jesu istinski velikani. Drago mi je što mu odajemo počast u Novom Sadu, koji mu je 1960. godine odao priznanje i Brankovom nagradom, a koji mu je i širom otvorio vrata, pa je ovde ostao da kraja života. Takvi lјudi i nakon što napuste ovaj svet, nastavlјaju da žive, da motivišu, da bude potencijale svojim neprolaznim delima  satkanim od njihovog snažnog i kreativnog duha – istakao je Rožić.

Duško Trifunović je preminuo 28. januara 2006. godine u Novom Sadu, a prema rečima Zorana Kolundžije izdavačka kuća ''Prometej'' svake godine obeležava njegov rođendan, kao i dan odlaska.

- Danas smo izašli i na groblјe u Sremskim Karlovcima gde je Duško sahranjen po vlastitoj želјi. On je bio veliki pisac značajan za sve nas. Naslovom ovog programa ''Po meni se ništa neće zvati'' hteli smo da skrenemo pažnju na to da se mnogo toga po njemu zove, između ostalog, ulice u Beogradu i u Novom Sadu. Međutim, njegovo delo se najviše čuva kroz popularnu muziku. U knjizi Bogice Mijatovića je dokazano da je Duško najpevaniji pesnik u bivšoj Jugoslaviji, milioni su odrastali uz njegove stihove, a i dalјe generacije odrastaju uz te pesme. ''Prometej'' je izdao više od 20 njegovih knjiga, a Duško je iza sebe ostavio 84 naslova – naglasio je direktor izdavačke kuće ''Prometej'' Zoran Kolundžija.

Novi Sad, 28. januar 2022. godine