Читај ми

ПРОЈЕКАТ „ЛИПОВ МЕД ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ДУНАВСКОГ МИКРОРЕГИОНА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са шефом Канцеларије за локални економски развој Оливером Симовић присуствовао је конференцији за новинаре поводом представљања пројекта „Липов мед за одрживи развој дунавског микрорегиона“. У оквиру позива „Социо-економски развој Дунавске регије у Србији“ Граду Новом Саду одобрена су средства за тај пројекат којим се значајно утиче на развој и јачање руралних средина у циљу равномерног развоја региона и смањења миграција из руралних у урбана подручја.

- Град Нови Сад је веома проактиван у припреми и реализацији пројеката који се финансирају из домаћих и страних фондова и то путем Канцеларије за локални економски развој, јавних и јавно- комуналних предузећа и градских управа. Велико ми је задовољство што су Граду одобрена средства за овај пројекат, јер се унапређењем конкурентности произвођача меда, јача прехрамбена индустрија у овом подручју и подржава се развој пословања у Дунавском региону - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и додао да ће се реализацијом пројекта битно утицати на атрактивност те привредне гране, а све у циљу новог запошљавања, јачања конкурентности руралних области, заштите животне средине и разноврсности туристичке понуде.

Шеф Канцеларије за локални економски развој Новог Сада Оливера Симовић истакла је да је циљ пројекта унапређење конкурентности произвођача меда, са акцентом на фрушкогорски липов мед.

- Цео програм заједнички финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, а за само спровођење задужен је Биро за имплементацију пројеката Европске уније при Амбасади Аустријe у Београду. Укупна вредност пројекта „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона“ је 222.658 евра, а висина донације износи 171.915 евра – рекла је Оливера Симовић и додала да је планирано време за реализацију пројекта18 месеци, почевши од текућег месеца.

На конференцији је говорио и менаџер пројекта СЕРДРС и шеф Јединице за имплементацију у амбасади Аустрије у Београду за пројекте које финансира ЕУ господин Клаус Капер, који је рекао да се у овом пројекту акценат ставља на сектор који има велики потенцијал за допринос социо-економском развоју Дунавске регије, кроз јачање капацитета за производњу меда у регији Фрушке горе.

Председник Друштва пчелара „Јован Живановић“ Нови Сад Миодраг Чупић захвалио се Граду Новом Саду и Канцеларији за локални економски развој који су кроз овај пројекат омогућили да се липов мед јединственог квалитета као производ лакше пласира на наше и на европско тржиште, да се пружи већа шанса предузетништву и побољшају услови рада у пчеларству.

Нови Сад, 24. септембар 2013. године