Čitaj mi

PROJEKAT „LIPOV MED ZA ODRŽIVI RAZVOJ DUNAVSKOG MIKROREGIONA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa šefom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Oliverom Simović prisustvovao je konferenciji za novinare povodom predstavljanja projekta „Lipov med za održivi razvoj dunavskog mikroregiona“. U okviru poziva „Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“ Gradu Novom Sadu odobrena su sredstva za taj projekat kojim se značajno utiče na razvoj i jačanje ruralnih sredina u cilju ravnomernog razvoja regiona i smanjenja migracija iz ruralnih u urbana područja.

- Grad Novi Sad je veoma proaktivan u pripremi i realizaciji projekata koji se finansiraju iz domaćih i stranih fondova i to putem Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, javnih i javno- komunalnih preduzeća i gradskih uprava. Veliko mi je zadovoljstvo što su Gradu odobrena sredstva za ovaj projekat, jer se unapređenjem konkurentnosti proizvođača meda, jača prehrambena industrija u ovom području i podržava se razvoj poslovanja u Dunavskom regionu - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da će se realizacijom projekta bitno uticati na atraktivnost te privredne grane, a sve u cilju novog zapošljavanja, jačanja konkurentnosti ruralnih oblasti, zaštite životne sredine i raznovrsnosti turističke ponude.

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada Olivera Simović istakla je da je cilj projekta unapređenje konkurentnosti proizvođača meda, sa akcentom na fruškogorski lipov med.

- Ceo program zajednički finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a za samo sprovođenje zadužen je Biro za implementaciju projekata Evropske unije pri Ambasadi Austrije u Beogradu. Ukupna vrednost projekta „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“ je 222.658 evra, a visina donacije iznosi 171.915 evra – rekla je Olivera Simović i dodala da je planirano vreme za realizaciju projekta18 meseci, počevši od tekućeg meseca.

Na konferenciji je govorio i menadžer projekta SERDRS i šef Jedinice za implementaciju u ambasadi Austrije u Beogradu za projekte koje finansira EU gospodin Klaus Kaper, koji je rekao da se u ovom projektu akcenat stavlja na sektor koji ima veliki potencijal za doprinos socio-ekonomskom razvoju Dunavske regije, kroz jačanje kapaciteta za proizvodnju meda u regiji Fruške gore.

Predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ Novi Sad Miodrag Čupić zahvalio se Gradu Novom Sadu i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj koji su kroz ovaj projekat omogućili da se lipov med jedinstvenog kvaliteta kao proizvod lakše plasira na naše i na evropsko tržište, da se pruži veća šansa preduzetništvu i poboljšaju uslovi rada u pčelarstvu.

Novi Sad, 24. septembar 2013. godine