Читај ми

ПРИПРЕМА ДОРУЧКА ЗА ДЕЦУ ПО ПРИНЦИПИМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетиo je вртић "Мрвица", где jе присуствоваo демонстрацији припреме оброка по принципима правилне исхране, коју је у оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране", организовао Институт за јавно здравље Војводине.

-Веома је значајно да деца, што раније науче које су то намирнице важне за њихов правилан раст и развој и како да их правилно комбинују. Данас ћемо то показати предшколцима из вртића "Мрвица" и ја сам уверен да ће они то примењивати и у будуће, како у вртићу, тако и код куће - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да је осим припреме здравих оброка веома важно да школе задовољавају и друге, хигијенске услове како би деца могла да се здраво и безбедно хране и да Град годишње издваја 6,5 милиона динара за ове потребе.

Институт за јавно здравље Војводине континуирано врши контролу енергетске вредности, биолошке вредности, као и безбедности хране, што подразумева  контролу површина са којима храна долази у контакт. Ове контроле се свакодневно спроводе у објектима Предшколске установе "Радосно детињство", основним школама и у установама из области социјалне заштите.

Храну су припремали студенти гастрономије Департмана за географију, туризам и угоститељство Природно-математичког факултета заједно са децом из вртића, по рецепту лекара, специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине. Према речима др Милке Поповић из овог Института више генерација новосадске деце је на овај начин научило да спреми здрав оброк, а ове године посебан акценат је стављен на правилну хидрацију.

- Осим воде ми овде промовишемо и течну храну, односно оне намирнице које поред тога што доприносе уносу довољних количина течности, представљају и извор енергије, минерала, витамина и других састојака битних за наше здравље - изјавила је др Поповић и апеловала на васпитаче, учитеље и родитеље да укључе децу у припрему оброка, као и да избегавају да им дају намирнице које садрже празне калорије и велике количине шећера будући да је један од највећих здравствених проблема данас управо гојазност.

Нови Сад, 31. октобар 2013. године