Čitaj mi

PRIPREMA DORUČKA ZA DECU PO PRINCIPIMA PRAVILNE ISHRANE

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je vrtić "Mrvica", gde je prisustvovao demonstraciji pripreme obroka po principima pravilne ishrane, koju je u okviru zdravstveno - promotivne kampanje "Oktobar, mesec pravilne ishrane", organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine.

-Veoma je značajno da deca, što ranije nauče koje su to namirnice važne za njihov pravilan rast i razvoj i kako da ih pravilno kombinuju. Danas ćemo to pokazati predškolcima iz vrtića "Mrvica" i ja sam uveren da će oni to primenjivati i u buduće, kako u vrtiću, tako i kod kuće - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da je osim pripreme zdravih obroka veoma važno da škole zadovoljavaju i druge, higijenske uslove kako bi deca mogla da se zdravo i bezbedno hrane i da Grad godišnje izdvaja 6,5 miliona dinara za ove potrebe.

Institut za javno zdravlje Vojvodine kontinuirano vrši kontrolu energetske vrednosti, biološke vrednosti, kao i bezbednosti hrane, što podrazumeva  kontrolu površina sa kojima hrana dolazi u kontakt. Ove kontrole se svakodnevno sprovode u objektima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", osnovnim školama i u ustanovama iz oblasti socijalne zaštite.

Hranu su pripremali studenti gastronomije Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo Prirodno-matematičkog fakulteta zajedno sa decom iz vrtića, po receptu lekara, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Prema rečima dr Milke Popović iz ovog Instituta više generacija novosadske dece je na ovaj način naučilo da spremi zdrav obrok, a ove godine poseban akcenat je stavljen na pravilnu hidraciju.

- Osim vode mi ovde promovišemo i tečnu hranu, odnosno one namirnice koje pored toga što doprinose unosu dovoljnih količina tečnosti, predstavljaju i izvor energije, minerala, vitamina i drugih sastojaka bitnih za naše zdravlje - izjavila je dr Popović i apelovala na vaspitače, učitelje i roditelje da uključe decu u pripremu obroka, kao i da izbegavaju da im daju namirnice koje sadrže prazne kalorije i velike količine šećera budući da je jedan od najvećih zdravstvenih problema danas upravo gojaznost.

Novi Sad, 31. oktobar 2013. godine