Читај ми

ПРИМЕНОМ ТЕХНОЛОГИЈА ДО ПОБОЉШАЊА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ДЕЦЕ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ и шеф канцеларије Светске здравствене организације у Београду др Дорит Нитзан посетили су објекат Дома здравља "Нови Сад" у Сремској Каменици, где се успешно имплементира пројекат "Дете расте". До сада је преко 1000 новосадских родитеља и деце укључено у овај пројекат.

- Пројекат "Дете расте" је у јуну 2011. године покренут баш у овој амбуланти Дома здравља у Сремској Каменици. На основу позитивних искустава и великог интересовања родитеља, Управа за здравство Града Новог Сада је омогућила да се у нашем граду по први пут покрене један институционализовани модел примене ове технологије- изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ и додао - у овој години планирамо и реализацију пројекта "Календар мог здравља" који би све мајке, без обзира на године старости упућивао на редовне контролне прегледе код гинеколога .

Пројекат "Дете расте" је резултат дугогодишњег рада тима новосадских лекара и информатичара, на пољу развоја примене технологије мобилних комуникација ради унапређења здравља жене и детета. Пријавом на сервис добијају се информације о календару вакцинације детета, обавезним педијатријским прегледима, препорукама у области исхране, психометричког раста и развоја, у области оралне хигијене, као и у области педагогије и васпитања. Начелница службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Нови Сад др Милка Будаков истакла је да на свим пунктовима у овој здравственој установи родитељи, уколико желе имају прилику да преузму и испуне ваучер, где је кључни податак датум рођења детета на основу чега систем прерачунава коју од здравствених информација родитељ треба да прими. Наредних годину дана, родитељ бесплатно добија смс поруке. Са друге стране Дом здравља Нови Сад, на основу тих истих информација има могућност да прецизније организује свој рад.

- У Светској здравственој организацији смо веома поносни на овај пројекат и на Градску управу за здравство која је прихватила иницијативу и омогућила његову реализацију. Веома је значајно то што је неко из Србије развио овакав пројекат и ми ћемо покушати да га користимо као модел за пројекте који ће се развијати и у иностранству - изјавила је шеф канцеларије Светске здравствене организације у Београду др Дорит Нитзан.

Аутор пројекта Војислав Стојшин из Фондације за промоцију здравља Мобимед се захвалио свима који су својом стручношћу и разумевањем помогли да се комуникација између лекара и рогитеља учини позитивнијом и да се на таковој комуникацији унапреди и функционисање система здравствене заштите деце.

Нови Сад, 27. јануар 2012. године