Čitaj mi

PRIMENOM TEHNOLOGIJA DO POBOLJŠANJA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Dorit Nitzan posetili su objekat Doma zdravlja "Novi Sad" u Sremskoj Kamenici, gde se uspešno implementira projekat "Dete raste". Do sada je preko 1000 novosadskih roditelja i dece uključeno u ovaj projekat.

- Projekat "Dete raste" je u junu 2011. godine pokrenut baš u ovoj ambulanti Doma zdravlja u Sremskoj Kamenici. Na osnovu pozitivnih iskustava i velikog interesovanja roditelja, Uprava za zdravstvo Grada Novog Sada je omogućila da se u našem gradu po prvi put pokrene jedan institucionalizovani model primene ove tehnologije- izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj i dodao - u ovoj godini planiramo i realizaciju projekta "Kalendar mog zdravlja" koji bi sve majke, bez obzira na godine starosti upućivao na redovne kontrolne preglede kod ginekologa .

Projekat "Dete raste" je rezultat dugogodišnjeg rada tima novosadskih lekara i informatičara, na polju razvoja primene tehnologije mobilnih komunikacija radi unapređenja zdravlja žene i deteta. Prijavom na servis dobijaju se informacije o kalendaru vakcinacije deteta, obaveznim pedijatrijskim pregledima, preporukama u oblasti ishrane, psihometričkog rasta i razvoja, u oblasti oralne higijene, kao i u oblasti pedagogije i vaspitanja. Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Novi Sad dr Milka Budakov istakla je da na svim punktovima u ovoj zdravstvenoj ustanovi roditelji, ukoliko žele imaju priliku da preuzmu i ispune vaučer, gde je ključni podatak datum rođenja deteta na osnovu čega sistem preračunava koju od zdravstvenih informacija roditelj treba da primi. Narednih godinu dana, roditelj besplatno dobija sms poruke. Sa druge strane Dom zdravlja Novi Sad, na osnovu tih istih informacija ima mogućnost da preciznije organizuje svoj rad.

- U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji smo veoma ponosni na ovaj projekat i na Gradsku upravu za zdravstvo koja je prihvatila inicijativu i omogućila njegovu realizaciju. Veoma je značajno to što je neko iz Srbije razvio ovakav projekat i mi ćemo pokušati da ga koristimo kao model za projekte koji će se razvijati i u inostranstvu - izjavila je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Dorit Nitzan.

Autor projekta Vojislav Stojšin iz Fondacije za promociju zdravlja Mobimed se zahvalio svima koji su svojom stručnošću i razumevanjem pomogli da se komunikacija između lekara i rogitelja učini pozitivnijom i da se na takovoj komunikaciji unapredi i funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite dece.

Novi Sad, 27. januar 2012. godine