Читај ми

ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ОПЕНС-А И МЛАДЕ ИЗ КАШКАИША

Помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић и начелник Градске управе за спорт и омладину Властимир Мастиловић примили су представнике ОПЕНС-а и младе из португалског града Кашкаиша који је проглашен Омладинскм престоницом младих за 2018. годину. Mлади из Кашкаиша бораве у Новом Саду у оквиру размене која је део пројекта „GLOCAL EUROPE“ финансираног од стране Европске Комисије, а чији је циљ да младе из оба града упозна са програмима и активностима престонице младих.

-Драго ми је што могу да вас угостим и поздравим у име града Новог Сада који добио прилику да се представи као Омладинска престоница Европе 2019. године, али и Европска престоница културе 2021. године. Та два пројекта за нас су изузетно важна, јер подразумевају инвестиционе подухвате који за собом повлаче квалитативне друштвене промене. Сматрамо да су млади, уметност и култура покретачи укупног развоја и због тога и радимо на формирању Креативног полиса који ће бити резервисан за све актере културне и креативне индустрије. Као Град желимо да створимо што бољи амбијент да они који имају иновативне идеје могу да их реализиују и тако допринесу општем бољитку. Нови Сад и Кашкаиш деле један исти циљ, а то је да се покажу као најбоље Омладиснке престонице Европе и верујем да ћемо у томе бити подједнако успешни- рекла је Љиљана Коковић.

У име ОПЕНС тима координаторка за међународну сарадњу Валентина Антић је рекла да је размена младих изузетно значајна, јер они кроз неформално образовање уче о поштовању људских права, различитости и инклузији, као и о култури, граду и земљи одакле долазе.

- Током боравка у Новом Саду, млади ће реализовати део радионица које су припремали у школи „Милан Петровић“ и упознати се са радом омладинских организација из Новог Сада. С обзиром на то да је Кашкаиш Омладинска престоница Европе 2018. године, млади из Новог Сада ће узвратити посету следеће године и имати прилику да учествују у неком од њихових програма- рекла је Валентина Антић.

Нови Сад, 22. септембар 2017. године