Čitaj mi

PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE OPENS-A I MLADE IZ KAŠKAIŠA

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković i načelnik Gradske uprave za sport i omladinu Vlastimir Mastilović primili su predstavnike OPENS-a i mlade iz portugalskog grada Kaškaiša koji je proglašen Omladinskm prestonicom mladih za 2018. godinu. Mladi iz Kaškaiša borave u Novom Sadu u okviru razmene koja je deo projekta „GLOCAL EUROPE“ finansiranog od strane Evropske Komisije, a čiji je cilј da mlade iz oba grada upozna sa programima i aktivnostima prestonice mladih.

-Drago mi je što mogu da vas ugostim i pozdravim u ime grada Novog Sada koji dobio priliku da se predstavi kao Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, ali i Evropska prestonica kulture 2021. godine. Ta dva projekta za nas su izuzetno važna, jer podrazumevaju investicione poduhvate koji za sobom povlače kvalitativne društvene promene. Smatramo da su mladi, umetnost i kultura pokretači ukupnog razvoja i zbog toga i radimo na formiranju Kreativnog polisa koji će biti rezervisan za sve aktere kulturne i kreativne industrije. Kao Grad želimo da stvorimo što bolјi ambijent da oni koji imaju inovativne ideje mogu da ih realiziuju i tako doprinesu opštem bolјitku. Novi Sad i Kaškaiš dele jedan isti cilј, a to je da se pokažu kao najbolјe Omladisnke prestonice Evrope i verujem da ćemo u tome biti podjednako uspešni- rekla je Ljilјana Koković.

U ime OPENS tima koordinatorka za međunarodnu saradnju Valentina Antić je rekla da je razmena mladih izuzetno značajna, jer oni kroz neformalno obrazovanje uče o poštovanju lјudskih prava, različitosti i inkluziji, kao i o kulturi, gradu i zemlјi odakle dolaze.

- Tokom boravka u Novom Sadu, mladi će realizovati deo radionica koje su pripremali u školi „Milan Petrović“ i upoznati se sa radom omladinskih organizacija iz Novog Sada. S obzirom na to da je Kaškaiš Omladinska prestonica Evrope 2018. godine, mladi iz Novog Sada će uzvratiti posetu sledeće godine i imati priliku da učestvuju u nekom od njihovih programa- rekla je Valentina Antić.

Novi Sad, 22. septembar 2017. godine