Читај ми

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ЕВРОПСКЕ ТЕАТАРСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић заједно са председником Владе АП Војводине Бојаном Пајтићем присуствовао је свечаном отварању Генералне скупштине Европске театарске конвенције (ЕТЦ). Тема Генералне скупштине ЕТЦ, која ће трајати од 20. до 23. октобра у Српском народном позоришту и згради Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, гласи: «Политичко позориште: перспективе средње Европе од Истока до Запада.» Поред дискусија на поменуту тему, биће одржане и радионице, као и састанци Одбора ЕТЦ-а, а представници позоришта чланица Конвенције биће у прилици и да погледају неколико представа Српског народног позоришта.

- Велико нам је задовољство што је Нови Сад домаћин овако значајног догађаја, као што је јесења Генерална скупштина Европске театарске конвенције. Посебно смо поносни што организатор овог скупа, Српско народно позориште, ове године обележава велики јубилеј, 150 година постојања у нашем граду, као најстарија професионална театарска институција у Србији. Град Нови Сад, као мултикултурална средина која традиционално негује уметничке вредности, поносан је што је град домаћин у којем први пут преко 40 представника позоришта из целе Европе радно гостује и тиме подстиче уметничку размену - рекао је градоначелник Павличић и пожелео учесницима успешан рад и леп провод током боравка у Новом Саду на овом значајном театарском скупу.

Председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић рекао је да су Нови Сад и Војводина отелотворење онога што чини и суштину Европске театарске конвенције, као и да снага конвенције лежи у квалитету њених чланица, у њиховим различитостима и потреби да се сарађује на заједничким уметничким идејама.

На званичном отварању Скупштине којем су присуствовали и управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић и председник Европске театарске конвенције Жан-Клод Берути, Европски студентски камерни оркестар који предводи концерт мајстор Пјер Амојал извео је нумеру, а специјални гост скупа током целог трајања Скупштине биће драмски писац Биљана Србљановић.


Нови Сад, 20. октобар 2011. године