Čitaj mi

PRIJEM ZA UČESNIKE EVROPSKE TEATARSKE KONVENCIJE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zajedno sa predsednikom Vlade AP Vojvodine Bojanom Pajtićem prisustvovao je svečanom otvaranju Generalne skupštine Evropske teatarske konvencije (ETC). Tema Generalne skupštine ETC, koja će trajati od 20. do 23. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu i zgradi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, glasi: «Političko pozorište: perspektive srednje Evrope od Istoka do Zapada.» Pored diskusija na pomenutu temu, biće održane i radionice, kao i sastanci Odbora ETC-a, a predstavnici pozorišta članica Konvencije biće u prilici i da pogledaju nekoliko predstava Srpskog narodnog pozorišta.

- Veliko nam je zadovoljstvo što je Novi Sad domaćin ovako značajnog događaja, kao što je jesenja Generalna skupština Evropske teatarske konvencije. Posebno smo ponosni što organizator ovog skupa, Srpsko narodno pozorište, ove godine obeležava veliki jubilej, 150 godina postojanja u našem gradu, kao najstarija profesionalna teatarska institucija u Srbiji. Grad Novi Sad, kao multikulturalna sredina koja tradicionalno neguje umetničke vrednosti, ponosan je što je grad domaćin u kojem prvi put preko 40 predstavnika pozorišta iz cele Evrope radno gostuje i time podstiče umetničku razmenu - rekao je gradonačelnik Pavličić i poželeo učesnicima uspešan rad i lep provod tokom boravka u Novom Sadu na ovom značajnom teatarskom skupu.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da su Novi Sad i Vojvodina otelotvorenje onoga što čini i suštinu Evropske teatarske konvencije, kao i da snaga konvencije leži u kvalitetu njenih članica, u njihovim različitostima i potrebi da se sarađuje na zajedničkim umetničkim idejama.

Na zvaničnom otvaranju Skupštine kojem su prisustvovali i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević i predsednik Evropske teatarske konvencije Žan-Klod Beruti, Evropski studentski kamerni orkestar koji predvodi koncert majstor Pjer Amojal izveo je numeru, a specijalni gost skupa tokom celog trajanja Skupštine biće dramski pisac Biljana Srbljanović.


Novi Sad, 20. oktobar 2011. godine