Читај ми

ПРИЈЕМ У ЧАСТ ПИТОМАЦА ХФ 'ПРИВРЕДНИК'

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и заменик градоначелника др Саша Игић примили су представнике Хуманитарног фонда 'Привредник' као и нову генерацију питомаца и штићеника тог хуманитарног фонда.
- Овде смо да би поздравили племениту и визионарску идеју оснивача хуманитарног фонда Привредник Владимира Матијевића. Велики трговац, банкар и хуманиста знао је да прави развој друштва у потпуности зависи од тога колико ћемо уложити у људе који у њему живе. Свима вама је познато да је, од оснивања хуманитарног фонда Привредник, давне 1897. године, то удружење помогло бројним генерацијама младих, посебно онима који су били сиромашни, да се школују и запосле и тако допринесу укупном бољитку. Девиза Владимира Матијевића, РАД, ШТЕДЊА, ЧЕСТИТИТОСТ, има универзално значење, у сваком времену, а нарочито у данашњем када влада криза правих вредности. Због тога је важно, да свакодневно својим примером покажемо да без рада, штедње и честитости, не можемо да растемо и напредујемо ка друштву у којем ће бити више правде и у којем ће људи бити задовољнији.- рекао је градоначелник Игор Павличић.
У име Патроната Фонда, питомцима и штићеницима се обратио Владика Порфирије Епископ Јегарски подсетивши на то да је фонд реоснован у Новом Саду 1993.године и да је до данас, скоро 2000 талентоване деце, на тај начин добило подршку и помоћ у школовању. Он је напоменуо да је то најстарији фонд у српском народу који се бави стипендирањем и помагањем деце, а посебно оне слабијег материјалног статуса.

Нови Сад, 08.октобар 2009.године