Читај ми

ПРЕЗЕНТОВАН НАЦРТ ГЕНЕРАЛНОГ УРБАНИСТИЧКОГ ПЛАНА НОВОГ САДА ДО 2030. ГОДИНЕ

- Нацрт Генералног урбанистичког плана Града Новог Сада биће на јавном увиду 40 дана, почевши од 28. децембра ове године, а за то време заинтересована јавност и струковна удружења моћи ће да изнесу своја виђења плана – истакао је члан Градског већа за управу, прописе и урбанизам Милован Амиџић на презентацији нацрта ГУП-а у ЈП ''Урбанизам''. Како се могло чути, нацрт ће бити изложен у приземљу ЈП ''Урбанизам'', радним данима од 9.00 до 14.00 часова, у галерији ''Мацут'' на СПЕНС-у такође од 9.00 до 14.00 сати и у свим месним заједницама на територији Града Новог Сада. Према Амиџићевим речима, током јавног увида биће организоване три јавне презентације нацрта Плана, у амфитеатру на СПЕНС-у и то 10. 14. и 21. јануара у 10.00 часова.

- Јавна седница Комисије за планове заказана је за 21. фебруар 2022. године, извештај Комисије очекујемо до 5. марта, око 9. марта нацрт Плана биће упућен ка Градском већу, а потом ће бити предложен Скупштини града на усвајање. Нацрт ће бити доступан јавности нешто мање од три месеца, стога позивамо све заинтересоване да се укључе и дају свој допринос и конструктивна решења – нагласио је Амиџић.

Како је објаснио директор ЈП ''Урбанизам'' Душан Миладиновић израда ГУП-а траје дуже јер јој претходе бројне анализе и студије, као што су студије становања, јавних служби, зеленила, саобраћаја, енергетике и друге.  Изради нацрта овог плана претходило је 15 студија.

- При изради нацрта ГУП-а узели смо у обзир промену локације централног пречистача отпадних вода која је сада код фабрике ''Победа'' на сремској страни, на таквом месту да не угрожава изворишта воде. Такође, предвидели смо анализу објеката Министарства одбране, промену типологије моста преко стубова Франца Јозефа у бициклистичко-пешачки мост. Важно је истаћи да смо ишли на повећање зелених површина и по први пут смо установили задржавање заштићених подручја природе у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе. Планом су стога обухваћени Мајевица са 68 хектара такве површине и Каменичка ада са 55 хектара заштићене зелене површине. План обухвата и парк код Ранжирне станице, 27 хектара зелене површине од Петроварадина према Буковцу и 244 хектара зелене површине северно од ауто-пута 14. Обрађен је и сегмент одбране од поплава на јужном Телепу, у Адицама и на Лиману. Предвиђено је да се стабилизују подземне воде на том подручју и очува шумски део на Каменичкој ади. Претходни ГУП је предвиђао насипање аде од 2 до 4 метра, чиме би дрвеће било угрожено, а нашим решењем ће бити сачувано 55 хектара зеленила – нагласио је Миладиновић.

Када је реч о саобраћају, План даје предност пешацима, бициклистима и унапређењу јавног саобраћаја. Такође, документ уводи обавезу изградње бициклана и повећање броја обавезних паркинг места по стану, као и процент зеленила приликом изградње објеката, а предвиђено је и проширење гробаља за 30 хектара.

Нови Сад, 27. децембар 2021. године