Читај ми

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 

Шеф Координационог тима за израду програма заштите животне средине и помоћник начелника  Градскe управe за заштиту животне средине мр Драгица Бранковић присуствовала је презентацији резултата рада на изради „Програма заштите животне средине“ која је одржана у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада.

Град Нови Сад је на предлог Градске управе за заштиту животне средине учествовао у Отвореном позиву Сталне конференције градова и општина за пружање стручне подршке јединицама локалне самоуправе у стратешком планирању и управљању финансијама у оквиру програма „EU Exchange 4“ и заједно са општинама Нови Бечеј и Крушевац изабран за подршку у изради „Програма заштите животне средине“. 

Упоредо са овим Градска управа за заштиту животне средине води и пројекат „Интербалканскa мрежа локалних власти у области животне средине“ који је резултат потписаног Меморандума о разумевању о међубалканској сарадњи у области заштите животне средине између Града Новог Сада и Асоцијација за заштиту животне средине Града Атине и Пиреја.

- Овај пројекат је од изузетног значаја за грађане Новог Сада, јер му је циљ изналажење најбољих решења за проблеме из области заштите животне средине. Усвојен од стране Европске комисије, а рок за реализацију овог пројекта је април 2015. године. Циљ је да заједнички, са представницима свих организација које се баве заштитом животне средине идентификујемо проблеме животне средине. У овој фази израде Програма урађена је анализа стања животне средине и идентификовани су проблеми из свих области заштите животне средине на територији Града Новог Сада - рекла је мр Драгица Бранковић.

Поред Новог Сада, у реализацији овог пројекта учествује још седам градова партнера: Атина, Ниш, Софија, Источно Сарајево, Бијељина, Ријека и Тирана, а у сваком од њих организују се локални сусрети.

Састанку, који је организовала Градска управа за заштиту животне средине, присуствовали су представници Канцеларије за локални економски развој, Градске управе за урбанизам и стамбене послове, Градске управе за комуналне послове, Градске управе за инспекцијске послове, ЈКП "Градско зеленило" и ЈКП "Чистоћа".

Нови Сад, 23. јул 2014. године