Čitaj mi

PREZENTACIJA PROGRAMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

 

Šef Koordinacionog tima za izradu programa zaštite životne sredine i pomoćnik načelnika  Gradske uprave za zaštitu životne sredine mr Dragica Branković prisustvovala je prezentaciji rezultata rada na izradi „Programa zaštite životne sredine“ koja je održana u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Grad Novi Sad je na predlog Gradske uprave za zaštitu životne sredine učestvovao u Otvorenom pozivu Stalne konferencije gradova i opština za pružanje stručne podrške jedinicama lokalne samouprave u strateškom planiranju i upravlјanju finansijama u okviru programa „EU Exchange 4“ i zajedno sa opštinama Novi Bečej i Kruševac izabran za podršku u izradi „Programa zaštite životne sredine“. 

Uporedo sa ovim Gradska uprava za zaštitu životne sredine vodi i projekat „Interbalkanska mreža lokalnih vlasti u oblasti životne sredine“ koji je rezultat potpisanog Memoranduma o razumevanju o međubalkanskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Grada Novog Sada i Asocijacija za zaštitu životne sredine Grada Atine i Pireja.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za građane Novog Sada, jer mu je cilј iznalaženje najbolјih rešenja za probleme iz oblasti zaštite životne sredine. Usvojen od strane Evropske komisije, a rok za realizaciju ovog projekta je april 2015. godine. Cilј je da zajednički, sa predstavnicima svih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine identifikujemo probleme životne sredine. U ovoj fazi izrade Programa urađena je analiza stanja životne sredine i identifikovani su problemi iz svih oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada - rekla je mr Dragica Branković.

Pored Novog Sada, u realizaciji ovog projekta učestvuje još sedam gradova partnera: Atina, Niš, Sofija, Istočno Sarajevo, Bijelјina, Rijeka i Tirana, a u svakom od njih organizuju se lokalni susreti.

Sastanku, koji je organizovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine, prisustvovali su predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove, Gradske uprave za komunalne poslove, Gradske uprave za inspekcijske poslove, JKP "Gradsko zelenilo" i JKP "Čistoća".

Novi Sad, 23. jul 2014. godine