Читај ми

ПРЕВЕНЦИЈОМ СПАШЕНО ВИШЕ ОД 100 ЖИВОТА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствоваo je представљању резултата превентивног рада Дома здравља Нови Сад и среo се са људима који су излечени од рака, као и са лекарима који су томе допринели. После кардиоваскуларних болести, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања у Србији. У периоду од 1997. до 2007. године за петину је повећан број умрлих особа од малигних тумора.Као и у претходним, и у 2011. години приоритетни циљ Дома здравља Нови Сад био је превентивни рад на смањивању оболевања и смртности од рака, а оно што је најважније – спашено је више од 100 живота – људима који нису ни знали да су болесни.

 

- Месец борбе против рака права је прилика да представимо резултате рада у области превенције и лечења ове опаке болести. Захваљујући превентивним прeгледима које спроводи Дом здравља и велике акције позивања наших суграђана да дођу и преконтролишу своје здравље спашени су људски животи. Најважније је да водимо рачуна о свом здрављу, и да једном годишње контролишемо здравствено стање, како бисмо на време уочили проблеме, јер их је једино тако могуће решити. Град Нови Сад наставиће да улаже у Дом здравља, да унапређује опрему за дијагностику јер је здравље људи на првом месту, а колико је стање у нашој земљи алармантно показују статистички подаци који су поражавајући – истакао је градоначелник Павличић.

 

О резултатима превентивног рада и искуствима у дијагностици и лечењу пацијената говорили су  директор Дома здравља др Живота Лазаревић, др Светлана Цвокић о националном програму за скрининг рака дебелог црева,  др Олгица Јукић-Неатница о националном програму за скрининг рака дојке као и др Недељко Родић о националном програму за скрининг рака грлића материце. Причајући своју причу пацијенти, код којих су раном дијгностиком откривене промене у организму и који су захваљујући томе излечени, нагласили су да нису имали никакве симптоме који би били знак за узбуну и позвали све људе да редовно контролишу своје здравље.

 

Како би скринингом обухватили што више Новосађана, Дом здравља увео је и нову процедуру за заказивање превентивних прегледа - од 2011. године, суграђани који припадају циљној популацији за одређени скрининг позивају се преко Кол центра. Такав начин позивања пацијената доприноси готово 100% одазиву грађана, за разлику од позивања путем писама кад се одазив креће од 20% до 40% а и неупоредиво је скупљи начин позивања.

Дом здравља прати дијагностику и ток лечења пацијента од почетка до краја - пацијенте са позитивним налазима позивају лекари и обавештавају их о заказаној даљој дијагностици у Институту за онкологију Војводине.

 

Нови Сад, 28. март 2012. године