Čitaj mi

PREVENCIJOM SPAŠENO VIŠE OD 100 ŽIVOTA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je predstavljanju rezultata preventivnog rada Doma zdravlja Novi Sad i sreo se sa ljudima koji su izlečeni od raka, kao i sa lekarima koji su tome doprineli. Posle kardiovaskularnih bolesti, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji. U periodu od 1997. do 2007. godine za petinu je povećan broj umrlih osoba od malignih tumora. Kao i u prethodnim, i u 2011. godini prioritetni cilj Doma zdravlja Novi Sad bio je preventivni rad na smanjivanju obolevanja i smrtnosti od raka, a ono što je najvažnije – spašeno je više od 100 života – ljudima koji nisu ni znali da su bolesni.

 

- Mesec borbe protiv raka prava je prilika da predstavimo rezultate rada u oblasti prevencije i lečenja ove opake bolesti. Zahvaljujući preventivnim pregledima koje sprovodi Dom zdravlja i velike akcije pozivanja naših sugrađana da dođu i prekontrolišu svoje zdravlje spašeni su ljudski životi. Najvažnije je da vodimo računa o svom zdravlju, i da jednom godišnje kontrolišemo zdravstveno stanje, kako bismo na vreme uočili probleme, jer ih je jedino tako moguće rešiti. Grad Novi Sad nastaviće da ulaže u Dom zdravlja, da unapređuje opremu za dijagnostiku jer je zdravlje ljudi na prvom mestu, a koliko je stanje u našoj zemlji alarmantno pokazuju statistički podaci koji su poražavajući – istakao je gradonačelnik Pavličić.

 

O rezultatima preventivnog rada i iskustvima u dijagnostici i lečenju pacijenata govorili su  direktor Doma zdravlja dr Života Lazarević, dr Svetlana Cvokić o nacionalnom programu za skrining raka debelog creva,  dr Olgica Jukić-Neatnica o nacionalnom programu za skrining raka dojke kao i dr Nedeljko Rodić o nacionalnom programu za skrining raka grlića materice. Pričajući svoju priču pacijenti, kod kojih su ranom dijgnostikom otkrivene promene u organizmu i koji su zahvaljujući tome izlečeni, naglasili su da nisu imali nikakve simptome koji bi bili znak za uzbunu i pozvali sve ljude da redovno kontrolišu svoje zdravlje.

 

Kako bi skriningom obuhvatili što više Novosađana, Dom zdravlja uveo je i novu proceduru za zakazivanje preventivnih pregleda - od 2011. godine, sugrađani koji pripadaju ciljnoj populaciji za određeni skrining pozivaju se preko Kol centra. Takav način pozivanja pacijenata doprinosi gotovo 100% odazivu građana, za razliku od pozivanja putem pisama kad se odaziv kreće od 20% do 40% a i neuporedivo je skuplji način pozivanja.

Dom zdravlja prati dijagnostiku i tok lečenja pacijenta od početka do kraja - pacijente sa pozitivnim nalazima pozivaju lekari i obaveštavaju ih o zakazanoj daljoj dijagnostici u Institutu za onkologiju Vojvodine.

 

Novi Sad, 28. mart 2012. godine