Читај ми

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са делегацијом Европског парламента на чијем челу је био члан Европског парламента Милан Звер (Словенија). Званичници су разговарали о искуствима Новог Сада током реализације пројекта „Европска престоница културе“. Градоначелник Вучевић изразио је задовољство што је имао прилику да размени мишљења са искусним политичарима из Словеније, Бугарске, Хрватске и Шпаније.

- Представници Европског парламента нису дошли да нас оцењују, већ да се упознају са нашим виђењима и импресијама, те да поделе искуства из својих градова и земаља, и из њиховог досадашњег ангажовања у сфери културе. Био сам слободан да их питам и о односу Европске уније према Србији, о позицији коју заузима према региону, о обавезама земаља када је реч о приступним путевима, јер је драгоцено чути њихова мишљења. То су искусни политичари који су у владама својих држава били министри, а од тако успешних људи увек можемо да научимо, иако не морамо да гледамо исто на сва питања. Право на различитост је велика вредност демократије – нагласио је Милош Вучевић.

Милан Звер рекао је да чланови делегације која је у посети Новом Саду припадају сталном комитету Европског парламента који је посвећен култури, и да обилазе градове - Европске престонице културе како би се упознали са онима који организују догађаје.

- Импресионирало нас је што ће више од 4000 догађаја бити одржано током 2022. године, године титуле, у којима ће учествовати 5000 уметника, и домаћих и страних. То је почетак нове ере у култури ове земље и региона, и већ је приметно да је повећана интернационална културна сарадња. Драго нам је што је уметнички концепт програма „Нови Сад – Европска престоница културе“ инсипирсан базичним вредностима Европске уније, а то су људска права, мултикултурализам, интеркултурални дијалог и еколошка свесност. Нови Сад је сада члан праве породице од 60 градова који су понели титулу ЕПК, и ту везу може да искористи да напредује и након 2022. године. Новосађани могу бити поносни на то што је њихов град међу првима који су ван границе ЕУ освојили титулу Европске престонице културе. Такође, на понос је и то што је у новембру 2021. у Дрездену Нови Сад примио награду за најбољи европски бренд у култури, и то захваљујући програмима „Дочек“ и „Калеидоскоп“ – истакао је Милан Звер и честитао Граду Новом Саду и организационом тиму пројекта „Нови Сад-Европска престоница културе“ што је успео да реализује зацртане програме, упркос пандемији и тешкоћама које је донела.

Нови Сад, 20. септембар 2022. године