Čitaj mi

PREDSTAVNICI EVROPSKOG PARLAMENTA POSETILI NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa delegacijom Evropskog parlamenta na čijem čelu je bio član Evropskog parlamenta Milan Zver (Slovenija). Zvaničnici su razgovarali o iskustvima Novog Sada tokom realizacije projekta „Evropska prestonica kulture“. Gradonačelnik Vučević izrazio je zadovolјstvo što je imao priliku da razmeni mišlјenja sa iskusnim političarima iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Španije.

- Predstavnici Evropskog parlamenta nisu došli da nas ocenjuju, već da se upoznaju sa našim viđenjima i impresijama, te da podele iskustva iz svojih gradova i zemalјa, i iz njihovog dosadašnjeg angažovanja u sferi kulture. Bio sam slobodan da ih pitam i o odnosu Evropske unije prema Srbiji, o poziciji koju zauzima prema regionu, o obavezama zemalјa kada je reč o pristupnim putevima, jer je dragoceno čuti njihova mišlјenja. To su iskusni političari koji su u vladama svojih država bili ministri, a od tako uspešnih lјudi uvek možemo da naučimo, iako ne moramo da gledamo isto na sva pitanja. Pravo na različitost je velika vrednost demokratije – naglasio je Miloš Vučević.

Milan Zver rekao je da članovi delegacije koja je u poseti Novom Sadu pripadaju stalnom komitetu Evropskog parlamenta koji je posvećen kulturi, i da obilaze gradove - Evropske prestonice kulture kako bi se upoznali sa onima koji organizuju događaje.

- Impresioniralo nas je što će više od 4000 događaja biti održano tokom 2022. godine, godine titule, u kojima će učestvovati 5000 umetnika, i domaćih i stranih. To je početak nove ere u kulturi ove zemlјe i regiona, i već je primetno da je povećana internacionalna kulturna saradnja. Drago nam je što je umetnički koncept programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ insipirsan bazičnim vrednostima Evropske unije, a to su lјudska prava, multikulturalizam, interkulturalni dijalog i ekološka svesnost. Novi Sad je sada član prave porodice od 60 gradova koji su poneli titulu EPK, i tu vezu može da iskoristi da napreduje i nakon 2022. godine. Novosađani mogu biti ponosni na to što je njihov grad među prvima koji su van granice EU osvojili titulu Evropske prestonice kulture. Takođe, na ponos je i to što je u novembru 2021. u Drezdenu Novi Sad primio nagradu za najbolјi evropski brend u kulturi, i to zahvalјujući programima „Doček“ i „Kaleidoskop“ – istakao je Milan Zver i čestitao Gradu Novom Sadu i organizacionom timu projekta „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“ što je uspeo da realizuje zacrtane programe, uprkos pandemiji i teškoćama koje je donela.

Novi Sad, 20. septembar 2022. godine