Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНЕ ПРВА И ДРУГА КЊИГА ТРЕЋЕГ ТОМА СРПСКЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању прве и друге књиге III тома Српске енциклопедије у Матици српској. Матица српска и Српска академија наука и уметности, заједно са Заводом за уџбенике као извршним издавачем, до сада су објавиле пет књига Српске енциклопедије. На тај начин заокружени су томови I, II и III националне енциклопедије која је замишљена у 10 томова.

- Снага државе огледа се у инфраструктури, економији, одбрамбеној моћи, али и на пољу културе и у очувању духовних вредности. Како су наша држава и наш град јачали, ми смо били спремнији да, уз политичку вољу, помогнемо стварању националне енциклопедије. Матица српска је на добром путу да заокружи тај процес, а ми смо привилеговани што смо савременици настајања српске књиге над књигама. Председник Матице српске проф. др Драган Станић и моја маленкост, тражили смо подршку од председника Србије Александра Вучића и добили смо је, па су се тако ствари покренуле. Верујем да ће Матица и у деценијама пред нама бити кошница нашег културног и духовног богатства – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Српска енциклопедија заснована је на савременим научним и лексикoграфским знањима, а њен главни циљ јесте сакупљање, систематизовање и енциклопедијско тумачење свеукупног историјског развоја и савременог положаја српског народа.

- За Матицу српску данас је значајан дан. Захавлни смо што је предсеник Александар Вучић обратио пажњу на оно што се ради у енциклопeдистици, па смо тако превазишли застој који је настао због финансијских тешкоћа. Захвалан сам и градоначелнику Милошу Вучевићу што је Град све ове године Матици поклањао дужну пажњу – нагласио је председник Матице српске проф. др Драган Станић.

Нови Сад, 26. септембар 2022. године