Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА МЕХАНИЗАЦИЈА ЗА ЈАВНУ ХИГИЈЕНУ

ЈКП "Чистоћа" обновила је возни парк са десетак нових возила, а реч је о ауто-смећарима и ауто-чистилицама најмодерније технологије за шта је издвојено преко 200 милиона динара. Како се чуло приликом смотре нових возила, у наредном периоду биће набављена још два мала ауто-смећара који ће олакшати сакупљање отпада у приградским насељима где већа возила не могу да прођу, као и још два каминона за пражњење корпи за отпатке.

- Одржавање јавне хигијене је један од приоритета у комуналној политици, јер се Град Нови Сад значајно проширио у односу на период од пре десет, двадесет година. Посебну пажњу посвећујемо јачању структуре ЈКП ''Чистоћа'', а добро је што је 2012. године направљен велики корак у финансијско-економској стабилности тог предузећа. Они су део возног парка обновили из сопствених средстава, а део је финансирао Град путем капиталних инвестиција. Набављена су најмодернија возила за одржавање јавне хигијене, а паралелно се ради на проширењу мреже подземних контејнера, као и на замени наземних контејнера. Показало се да је акција примарне селекције отпада коју спроводи ЈКП ''Чистоћа'' дала добре разултате и да су је грађани добро прихватили, а ја позивам Новосађане да љубав према свом граду покажемо тако што ћемо отпад одлагати тамо где је и предвиђено - истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић напомињући да чистоћа Новог Сада зависи од свих грађана, док је на Граду и ресорном предузећу да унапређују инфраструктуру за одржавање јавне хигијене.

- Ни једно комунално предузеће на свету не би имало довољно капацитета за коректан рад ако се смеће не одлаже како је предвиђено. Европска престоница културе подразумева и да свако од нас води рачуна о чистоћи града - нагласио је градоначелник Вучевић.

Он је такође изјавио да су коначно предузети кораци за решавање вишедеценијског проблема градске депоније. Наиме Град, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, учествује у изради студије изводљивости за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом. Реч је о изузетно скупом пројекту који треба да траје око 3 године, а ово је први пут да се припрема неопходна документација за решавање тог важног питања.

Директор ЈКП "Чистоћа" Владимир Зеленовић најавио је да ће пројекат примарне селекције отпада на амбалажни и комунални, који се реализује у ширем центру, у наредном периоду бити проширен и на друге делове града, као и на приградска насеља.

Нови Сад, 26. новембар 2016. године