Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Програм обележавања 77. годишњице Новосадске рације биће одржан у среду 23. јануара, са почетком у 12.00 часова на Кеју жртава рације, речено је на конференцији за новинаре коју су одржали председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић, председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам и протојереј Владан Симић из Епархије бачке СПЦ.

- На почетку Програма ће се обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, затим следи помен врховог рабина Србије Исака Асијела, потом молитвени помен који ће служити Његово преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј. Након уобичајеног протокола полагања венаца и спуштања венаца са брода Речне ратне флотиле, следи позив грађанима да се упуте ка новосадској плажи Штранд где ће бити одржан помен у 13.45 часова. За оне који нису у могућности да пешаче обезбеђен је аутобус ЈГСП који ће бити постављен на излазу из Улице Максима Горког ка кеју – нагласио је Мирослав Илић и захвалио се Културном центру Новог Сада на техничко - логистичкој подршци догађају. Он је рекао да програм ''Ледена тишина'' који организује Културни центар почиње данас отварањем изложбе ''Сећање на др Игњата Павласа'' и траје до 25. јануара.

Протојереј Владан Симић истакао је да је Организациони одбор за обележавање годишњице Новосадске рације током претходне године ученицима основних и средњих школа презентовао догађаје из 1942. године који су се одиграли у Новом Саду и широм Бачке, кроз пригодне садржаје и предавања.

- Одбор је такође договорио да од ове године почне обнова појединих гробних места суграђана који су страдали у рацији, на Алмашком и Успенском гробљу, а прво ће бити обновљено гробно место Јелене Јовандић, мајке браће Јовандић. На местима где су суграђани масовно страдали биће постављене инфо-табле па ће сви моћи да се упознају са тим историјским догађајем. Поштујући жртве шаљемо поруку да тако нешто никада више не сме да се понови – закључио је Симић.

Нови Сад, 21. јануар 2019. године