Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROGRAM OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE NOVOSADSKE RACIJE

Program obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije biće održan u sredu 23. januara, sa početkom u 12.00 časova na Keju žrtava racije, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i protojerej Vladan Simić iz Eparhije bačke SPC.

- Na početku Programa će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zatim sledi pomen vrhovog rabina Srbije Isaka Asijela, potom molitveni pomen koji će služiti Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej. Nakon uobičajenog protokola polaganja venaca i spuštanja venaca sa broda Rečne ratne flotile, sledi poziv građanima da se upute ka novosadskoj plaži Štrand gde će biti održan pomen u 13.45 časova. Za one koji nisu u mogućnosti da pešače obezbeđen je autobus JGSP koji će biti postavlјen na izlazu iz Ulice Maksima Gorkog ka keju – naglasio je Miroslav Ilić i zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada na tehničko - logističkoj podršci događaju. On je rekao da program ''Ledena tišina'' koji organizuje Kulturni centar počinje danas otvaranjem izložbe ''Sećanje na dr Ignjata Pavlasa'' i traje do 25. januara.

Protojerej Vladan Simić istakao je da je Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom prethodne godine učenicima osnovnih i srednjih škola prezentovao događaje iz 1942. godine koji su se odigrali u Novom Sadu i širom Bačke, kroz prigodne sadržaje i predavanja.

- Odbor je takođe dogovorio da od ove godine počne obnova pojedinih grobnih mesta sugrađana koji su stradali u raciji, na Almaškom i Uspenskom groblјu, a prvo će biti obnovlјeno grobno mesto Jelene Jovandić, majke braće Jovandić. Na mestima gde su sugrađani masovno stradali biće postavlјene info-table pa će svi moći da se upoznaju sa tim istorijskim događajem. Poštujući žrtve šalјemo poruku da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi – zaklјučio je Simić.

Novi Sad, 21. januar 2019. godine