Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић, председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви и протонамесник Владан Симић одржали су конференцију за новинаре поводом обележавања годишњице једне од највећих трагедија у историји Новог Сада, у знак сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, у којој је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом Саду и другим местима Војводине побијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи.

- Култура сећања један је од обавезујућих постулата свих нација. Као и прошлих, и ове године Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија Бачка заједнички су организовале помен жртвама Новосадске рације. Те 1942. године извршен је геноцид над српским, јеврејским, ромским народом, и људима других националности. Међутим битно је да историјске догађаје посматрамо у целини јер је само цела истина залог за бољу будућност. То значи да морамо скренути пажњу на то да је било примера страдања и Мађара и Немаца који су из љубави штитили своје суседе. Каћке Швабе су сачувале цео Каћ од страдања у рацији, а било је и случајева да су мађарски цивили добровољно стали у ред за стрељање са својим комшијама – истакао је Мирослав Илић.

Како је речено на конференцији програм ће почети 22. јануара у 12.00 часова на платоу код споменика ''Породица'', а присутнима ће се најпре обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Потом следе наступ хора Саборне цркве „Свети Георгије“, помен Српске православне цркве који ће одржати Његово преосвештенство Eпископ јегарски господин Јероним, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона, наступ хора „Хашира“ и комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу ће одржати врховни Рабин Србије господин Исак Асиел. Затим ће делегације Града Новог Сада, Aмбасаде Израела, Aмбасаде Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске и представници потомака жртава Новосадске рације положити венце на споменик „Породица“, и спустити венац у Дунав са брода Речне флотиле Војске Републике Србије.

По завршетку програма код споменика „Породица“ грађани ће бити позвани да присуствују помену код спомен плоче на новосадској плажи „Штранд“, а за све старије особе биће обезбеђен аутобус ЈГСП-а који полази у 13.15 часова.

- Пре 74 године мађарски жандарми и фашисти убијали су невине грађане Новог Сада на улицама, трговима, у двориштима, на Штранду, и тај догађај не смемо заборавити због свих жртава и њихових породица. Веома је важно да знамо историју нашег града, јер онда очекујемо да у будућности живимо у миру и слози, и то је порука сваки пут када изађемо на кеј – нагласио је Горан Леви.

Како је рекао протонамесник Владан Симић, с обзиром на то да се следеће године обележава 75 година од Новосадске рације, Одбор ће се постарати да у наредном периоду едукује најмлађе нараштаје о томе шта је била Новосадска рација, да схвате да је то злочин који се не сме поновити. Он је такође изјавио да у оквиру Епархије Бачке ради и Коло српских сестара које ће, као и сваке године, припремити погачу и кољиво и учествовати у обележавању годишњице Новосадске рације.

Нови Сад, 21. јануар 2016. године