Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROGRAM OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE NOVOSADSKE RACIJE

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi i protonamesnik Vladan Simić održali su konferenciju za novinare povodom obeležavanja godišnjice jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

- Kultura sećanja jedan je od obavezujućih postulata svih nacija. Kao i prošlih, i ove godine Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka zajednički su organizovale pomen žrtvama Novosadske racije. Te 1942. godine izvršen je genocid nad srpskim, jevrejskim, romskim narodom, i ljudima drugih nacionalnosti. Međutim bitno je da istorijske događaje posmatramo u celini jer je samo cela istina zalog za bolju budućnost. To znači da moramo skrenuti pažnju na to da je bilo primera stradanja i Mađara i Nemaca koji su iz ljubavi štitili svoje susede. Kaćke Švabe su sačuvale ceo Kać od stradanja u raciji, a bilo je i slučajeva da su mađarski civili dobrovoljno stali u red za streljanje sa svojim komšijama – istakao je Miroslav Ilić.

Kako je rečeno na konferenciji program će početi 22. januara u 12.00 časova na platou kod spomenika ''Porodica'', a prisutnima će se najpre obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Potom slede nastup hora Saborne crkve „Sveti Georgije“, pomen Srpske pravoslavne crkve koji će održati Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski gospodin Jeronim, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, nastup hora „Hašira“ i komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu će održati vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel. Zatim će delegacije Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položiti vence na spomenik „Porodica“, i spustiti venac u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije.

Po završetku programa kod spomenika „Porodica“ građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“, a za sve starije osobe biće obezbeđen autobus JGSP-a koji polazi u 13.15 časova.

- Pre 74 godine mađarski žandarmi i fašisti ubijali su nevine građane Novog Sada na ulicama, trgovima, u dvorištima, na Štrandu, i taj događaj ne smemo zaboraviti zbog svih žrtava i njihovih porodica. Veoma je važno da znamo istoriju našeg grada, jer onda očekujemo da u budućnosti živimo u miru i slozi, i to je poruka svaki put kada izađemo na kej – naglasio je Goran Levi.

Kako je rekao protonamesnik Vladan Simić, s obzirom na to da se sledeće godine obeležava 75 godina od Novosadske racije, Odbor će se postarati da u narednom periodu edukuje najmlađe naraštaje o tome šta je bila Novosadska racija, da shvate da je to zločin koji se ne sme ponoviti. On je takođe izjavio da u okviru Eparhije Bačke radi i Kolo srpskih sestara koje će, kao i svake godine, pripremiti pogaču i koljivo i učestvovati u obeležavanju godišnjice Novosadske racije.

Novi Sad, 21. januar 2016. godine