Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДЕЧИЈА НЕДЕЉА“

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је представљен програм манифестације „Дечија недеља“ која ће бити одржана од 7. до 13. октобра 2019. године. Слоган овогодишње манифестације „Да право свако-дете ужива лако" посвећен је тридесетогодишњици усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета. Манифестацију организује Удружење „Живот као инспирација“ уз подршку Града Новог Сада.

-Из буџета Града за реализацију „Дечије недеље“ у 2019. години обезбеђено је милион динара. Циљ је да се скрене пажња јавности на права и потребе деце и да се укаже на одговорност околине за њихово одрастање, пре свега породице, школе и државе. Програмом на нивоу Града Новог Сада предвиђене су бројне активности за децу, родитеље и васпитаче, док основне школе, Предшколска установа, Дечје село, Црвени крст и друге установе имају своје програме– нагласио је Тихомир Николић.

На конференцији је такође речено да сваке године Влада Републике Србије доноси Уредбу о утврђивању посебних износа који се плаћају за време „Дечије недеље“, а 60% средстава од продаје маркица користи се за реализацију активности на општинском нивоу.

Градска управа за социјалну и дечију заштиту дистрибуирала је маркице добијене од Организације  „Пријатељи деце Србије“, аутобуској и железничкој станици, позориштима, биоскопима и СПЕНС-у у укупној вредности од 1 033 000 динара, а средства треба да се добију и од сваке послате поштанске пошиљке у износу од десет динара, која се директно уплаћују на рачун буџета Републике. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће 60% од укупног износа прикупљених средстава уплатити на подрачун за породиљска права Управе за додатак на децу.

Напомињемо да је Град Нови Сад у прошлој години, током „Дечије недеље“, прикупио средства од продатих маркица у износу од 1 015 292 динара, без износа поштанских пошиљки, а Министарство је уплатило 60% од прикупљених средстава, у износу од 745 207 динара који је расподељен за помоћ при куповини музичког инструмента надареној студенткињи, инвалидских дечијих колица, асистивне технологије за дете оболело од церебралне парализе и при куповини авионских карти за двоје деце за одлазак на лечење у САД.

У име Удружења „Живот као инспирација“ Љиљана Маширевић је нагласила да децу, њихове родитеље и све остале заинтересоване очекује богат програм који започиње отварањем манифестације у „Новосадском дечјем културном центру“ бившем Распустилишту, у Радничкој улици бр. 20, у понедељак у 11.00 часова.

-Будући да су дечија права овогодишња тема, посебан значај смо посветили праву на игру. С тим у вези припремили смо мноштво програма забавног и едукативног карактера који се одвијају и у Ветернику и Футогу. Ове године као новину увели смо и ученички парламент који ће се одржати у четвртак, 10. октобра у 12.00 часова у Скупштини Града и посвећен је темама за младе о којима ће говорити и промотер „Дечије недеље“ Михаил Дудаш с посебним освртом на здраве стилове живота. Као и сваке године биће изведене и многе позоришне представе, предвиђене су и креативне радионице отвореног типа и бројне спортске игре, а сви садржаји су бесплатни - рекла је Љиљана Маширевић и додала да је затварање „Дечије недеље“ предвиђено концертом „Срце пуно музике“ у изведби Удружења „Дружицирање“.

Атлетичар Михаил Дудаш је нагласио да је поносан што је промотер овако значајне манифестације већ пет година.

-Свака недеља у години треба да буде дечија недеља, а ми старији имамо важан задатак да деци пренесемо своја знања, да их подстичемо и мотивишемо и да им својим делима укажемо на праве вредности- рекао је Михаил Дудаш и позвао све заинтересоване да посете неке од бројних садржаја манифестације.

Програм „Дечије недеље“ се може преузети са сајта Града Новог Сада  www.novisad.rs 

Нови Сад, 4. октобар 2019. године

Преузмите program_dechije_nedelje_2019-1.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 338 KB)