Čitaj mi

PREDSTAVLjEN PROGRAM MANIFESTACIJE „DEČIJA NEDELjA“

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je predstavlјen program manifestacije „Dečija nedelјa“ koja će biti održana od 7. do 13. oktobra 2019. godine. Slogan ovogodišnje manifestacije „Da pravo svako-dete uživa lako" posvećen je tridesetogodišnjici usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Manifestaciju organizuje Udruženje „Život kao inspiracija“ uz podršku Grada Novog Sada.

-Iz budžeta Grada za realizaciju „Dečije nedelјe“ u 2019. godini obezbeđeno je milion dinara. Cilј je da se skrene pažnja javnosti na prava i potrebe dece i da se ukaže na odgovornost okoline za njihovo odrastanje, pre svega porodice, škole i države. Programom na nivou Grada Novog Sada predviđene su brojne aktivnosti za decu, roditelјe i vaspitače, dok osnovne škole, Predškolska ustanova, Dečje selo, Crveni krst i druge ustanove imaju svoje programe– naglasio je Tihomir Nikolić.

Na konferenciji je takođe rečeno da svake godine Vlada Republike Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme „Dečije nedelјe“, a 60% sredstava od prodaje markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je markice dobijene od Organizacije  „Prijatelјi dece Srbije“, autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima, bioskopima i SPENS-u u ukupnoj vrednosti od 1 033 000 dinara, a sredstva treba da se dobiju i od svake poslate poštanske pošilјke u iznosu od deset dinara, koja se direktno uplaćuju na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja će 60% od ukupnog iznosa prikuplјenih sredstava uplatiti na podračun za porodilјska prava Uprave za dodatak na decu.

Napominjemo da je Grad Novi Sad u prošloj godini, tokom „Dečije nedelјe“, prikupio sredstva od prodatih markica u iznosu od 1 015 292 dinara, bez iznosa poštanskih pošilјki, a Ministarstvo je uplatilo 60% od prikuplјenih sredstava, u iznosu od 745 207 dinara koji je raspodelјen za pomoć pri kupovini muzičkog instrumenta nadarenoj studentkinji, invalidskih dečijih kolica, asistivne tehnologije za dete obolelo od cerebralne paralize i pri kupovini avionskih karti za dvoje dece za odlazak na lečenje u SAD.

U ime Udruženja „Život kao inspiracija“ Ljilјana Maširević je naglasila da decu, njihove roditelјe i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u „Novosadskom dečjem kulturnom centru“ bivšem Raspustilištu, u Radničkoj ulici br. 20, u ponedelјak u 11.00 časova.

-Budući da su dečija prava ovogodišnja tema, poseban značaj smo posvetili pravu na igru. S tim u vezi pripremili smo mnoštvo programa zabavnog i edukativnog karaktera koji se odvijaju i u Veterniku i Futogu. Ove godine kao novinu uveli smo i učenički parlament koji će se održati u četvrtak, 10. oktobra u 12.00 časova u Skupštini Grada i posvećen je temama za mlade o kojima će govoriti i promoter „Dečije nedelјe“ Mihail Dudaš s posebnim osvrtom na zdrave stilove života. Kao i svake godine biće izvedene i mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa i brojne sportske igre, a svi sadržaji su besplatni - rekla je Ljilјana Maširević i dodala da je zatvaranje „Dečije nedelјe“ predviđeno koncertom „Srce puno muzike“ u izvedbi Udruženja „Družiciranje“.

Atletičar Mihail Dudaš je naglasio da je ponosan što je promoter ovako značajne manifestacije već pet godina.
-Svaka nedelјa u godini treba da bude dečija nedelјa, a mi stariji imamo važan zadatak da deci prenesemo svoja znanja, da ih podstičemo i motivišemo i da im svojim delima ukažemo na prave vrednosti- rekao je Mihail Dudaš i pozvao sve zainteresovane da posete neke od brojnih sadržaja manifestacije.

Program „Dečije nedelјe“ se može preuzeti sa sajta Grada Novog Sada  www.novisad.rs 

Novi Sad, 4. oktobar 2019. godine

Preuzmite program_dechije_nedelje_2019-1.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 338 KB)