Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ „ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ“

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је представљен програм манифестације „Дечија недеља“ која ће бити одржана од 2. до 8. октобра 2017. године под слоганом „Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета“. Манифестацију организује Удружење „Живот као инспирација“ уз подршку Града Новог Сада.

- Град Нови Сад и Градска управа за социјалну и дечију заштиту су и ове године издвојили средства за одржавање манифестације „Дечија недеља“ како би деци, њиховим родитељима, бакама, декама, просветним радницима и свим заинтересованим грађанима Новог Сада омогућили бројне бесплатне садржаје и активности. Заједнички циљ свих нас и друштва у целини је побољшање положаја деце, пружање могућности деци да слободно изражавају креативне способности и таленте кроз игру и дружење, као и унапређење квалитета живота деце.  „Дечија недеља“ скреће пажњу најшире јавности на права и потребе деце, указујући на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права - рекао је Тихомир Николић и додао да ће Град Нови Сад наставити да води одговорну социјалну политику, посебно водећи рачуна о најосетљивијим категоријама становништва.

Координаторка пројекта Љиљана Маширевић је истакла да је и овогодишњи програм „Дечије недеље“ изузетно богат и да је припремљен у сарадњи са дугогодишњим партнерима.

- Свечано  отварање је у понедељак у Културном центру Новог Сада и започиње концертом Музичке школе „Исидор Бајић“ и хором пензионера, а наступиће и млада виолинисткиња Лана Зорјан. Ту су и бројни садржаји и програми за родитеље, активности усмерене на борбу против вршњачког насиља у школама, а биће и изведена вршњачка представа „Једнаки у НЕнасиљу“ намењена старијим ученицима. Програмом су предвиђене и  креативне радионице отвореног типа за наше најмлађе и многе друге, као и садржаји за особе са инвалидитетом који су реализовани у сарадњи са ШОСО „Милан Петровић“, Друштвом за подршку особама са аутизмом и Домом за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника, а сви програми су потпуно бесплатни - рекла је Љиљана Маширевић.

Председница Савета за особе са посебним потребама Соња Радаковић је рекла да ће у циљу побољшања квалитета живота и положаја деце у нашем граду бити одржана Конференција о правима детета 6. октобра са почетком у 12 часова у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада.

-На конференцији ће учествоватии Градска управа за социјалну и дечију заштиту, као и сви субјекти који се баве социјалном заштитом, институције и невладин сектор, а  тема конференције су проблеми деце која живе и раде на улици, деца која живе у насилничком окружењу и деце која живе у сиромаштву. „Дечија недеља“ има бројне инклузивне програме и овом приликом  бих позвала све суграђане на изложбу „Спретне руке-свет без муке“ коју организује Друштво за подршку особама са аутизмом у четвртак у 12.00  часова у Културном центру Новог Сада- рекла је Соња Радаковић.

Промотерка Дечије недеље Лана Зорјан виолинисткиња и ученица Музичке школе Исидор Бајић је рекла да је поносна што је промотер „Дечије недеље“ која јој много значи због бројних  посвећених деци.

Манифестација „Дечија недеља“ подразумева многе бесплатне представе и радионице које имају за циљ да афирмишу дечије таленте. Програм ће се одвијати и у тржном центру „Биг“, Градској библиотеци, a програм манифестације може се преузети са сајта Града  www.novisad.rs.

Нови Сад, 29. септембар 2017. године

Преузмите detaljan_program_decije_nedelje_2017.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 335 KB)