Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROGRAM „DEČIJE NEDELJE“

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je predstavlјen program manifestacije „Dečija nedelјa“ koja će biti održana od 2. do 8. oktobra 2017. godine pod sloganom „Gradimo mostove među generacijama za radost svakog deteta“. Manifestaciju organizuje Udruženje „Život kao inspiracija“ uz podršku Grada Novog Sada.

- Grad Novi Sad i Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu su i ove godine izdvojili sredstva za održavanje manifestacije „Dečija nedelјa“ kako bi deci, njihovim roditelјima, bakama, dekama, prosvetnim radnicima i svim zainteresovanim građanima Novog Sada omogućili brojne besplatne sadržaje i aktivnosti. Zajednički cilј svih nas i društva u celini je pobolјšanje položaja dece, pružanje mogućnosti deci da slobodno izražavaju kreativne sposobnosti i talente kroz igru i druženje, kao i unapređenje kvaliteta života dece.  „Dečija nedelјa“ skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava - rekao je Tihomir Nikolić i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku, posebno vodeći računa o najosetlјivijim kategorijama stanovništva.

Koordinatorka projekta Ljilјana Maširević je istakla da je i ovogodišnji program „Dečije nedelјe“ izuzetno bogat i da je pripremlјen u saradnji sa dugogodišnjim partnerima.

- Svečano  otvaranje je u ponedelјak u Kulturnom centru Novog Sada i započinje koncertom Muzičke škole „Isidor Bajić“ i horom penzionera, a nastupiće i mlada violinistkinja Lana Zorjan. Tu su i brojni sadržaji i programi za roditelјe, aktivnosti usmerene na borbu protiv vršnjačkog nasilјa u školama, a biće i izvedena vršnjačka predstava „Jednaki u NEnasilјu“ namenjena starijim učenicima. Programom su predviđene i  kreativne radionice otvorenog tipa za naše najmlađe i mnoge druge, kao i sadržaji za osobe sa invaliditetom koji su realizovani u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“, Društvom za podršku osobama sa autizmom i Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju iz Veternika, a svi programi su potpuno besplatni - rekla je Ljilјana Maširević.

Predsednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama Sonja Radaković je rekla da će u cilјu pobolјšanja kvaliteta života i položaja dece u našem gradu biti održana Konferencija o pravima deteta 6. oktobra sa početkom u 12 časova u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

-Na konferenciji će učestvovatii Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, kao i svi subjekti koji se bave socijalnom zaštitom, institucije i nevladin sektor, a  tema konferencije su problemi dece koja žive i rade na ulici, deca koja žive u nasilničkom okruženju i dece koja žive u siromaštvu. „Dečija nedelјa“ ima brojne inkluzivne programe i ovom prilikom  bih pozvala sve sugrađane na izložbu „Spretne ruke-svet bez muke“ koju organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom u četvrtak u 12.00  časova u Kulturnom centru Novog Sada- rekla je Sonja Radaković.

Promoterka Dečije nedelјe Lana Zorjan violinistkinja i učenica Muzičke škole Isidor Bajić je rekla da je ponosna što je promoter „Dečije nedelјe“ koja joj mnogo znači zbog brojnih  posvećenih deci.

Manifestacija „Dečija nedelјa“ podrazumeva mnoge besplatne predstave i radionice koje imaju za cilј da afirmišu dečije talente. Program će se odvijati i u tržnom centru „Big“, Gradskoj biblioteci, a program manifestacije može se preuzeti sa sajta Grada  www.novisad.rs.

Novi Sad, 29. septembar 2017. godine

Preuzmite detaljan_program_decije_nedelje_2017.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 335 KB)