Читај ми

ПРЕДСТАВА ''АРЧИБАЛД РАЈС'' У НОВОМ САДУ

Представа ''Арчибалд Рајс'' биће одржана 14. марта у Српском Народном позоришту у Новом Саду на сцени ''Јован Ђорђевић'' у 19.30 часова. Представа је резултат сарадње Центра за стратешке пројекте Београд и Удружења драмских уметника Србије, а у оквиру пројекта “ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО”. Пројекат реализује Центар за стратешке пројекте Београд поводом обележавања стогодишњице почетка Великог рата.

Заменик шефа Кабинета градоначелника Новог Сада Миодраг Милошевић на конференцији за новинаре у Градској кући истакао је да и Нови Сад на овај симболичан начин жели да скрене пажњу на важну историјску личност која је оставила Србији велико наслеђе истичући и врлине и мане нашег народа. Он је такође позвао Новосађане да погледају ово важно остварење.

- Учешћем у Великом рату др Арчибалд Рајс поклонио је себе српском народу и српској држави, што представља чин без преседана, и оставља отворена питања на која и данас треба да дамо одговоре. Писање др Арчибалда Рајса важно је за размишљање о нашој будућности, и скреће пажњу на то да будућност морамо градити водећи рачуна о порукама које су нам други оставили – нагласио је председник Центра за стратешке пројекте Радивој Дабић.

У представи играју Уна Миљуш, Марија Вицковић, Милан Цаци Михаиловић, Павле Јеремић, Соња Ковачевић, а Арчибалда Рајса глуми сам аутор представе Љубивоје Тадић.

- За изворе драме користио сам два дела др Арчибалда Рајса ''Шта сам видео и преживео у великим данима''. Намера нам је била да овом представом пошаљемо поруку да су истина и правда идеје за које се друштво мора борити и да друштво може да буде здраво једино ако има интелигенцију и политичаре који су достојни народа – казао је аутор и редитељ представе Љубивоје Тадић.

Према речима координаторке Центра за стратешке пројекте Ане Ристић за 11 година постојања то удружење грађана бавило се бројним пројектима од ширег националног и друштвеног значаја у различитим областима. Како је нагласила представа ''Арчибал Рајс'' ће се играти у већим градовима широм Србије као и у дијаспори, а у оквиру Пројекта, била је уприличена и изложба посвећена Рајсовој заоставштини у фоајеу Народног позоришта у Београду.

Нови Сад, 8. март 2014. године