Čitaj mi

PREDSTAVA ''ARČIBALD RAJS'' U NOVOM SADU

Predstava ''Arčibald Rajs'' biće održana 14. marta u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu na sceni ''Jovan Đorđević'' u 19.30 časova. Predstava je rezultat saradnje Centra za strateške projekte Beograd i Udruženja dramskih umetnika Srbije, a u okviru projekta “EVROPLjANIN KOJI NAS JE NAJVIŠE VOLEO”. Projekat realizuje Centar za strateške projekte Beograd povodom obeležavanja stogodišnjice početka Velikog rata.

Zamenik šefa Kabineta gradonačelnika Novog Sada Miodrag Milošević na konferenciji za novinare u Gradskoj kući istakao je da i Novi Sad na ovaj simboličan način želi da skrene pažnju na važnu istorijsku ličnost koja je ostavila Srbiji veliko nasleđe ističući i vrline i mane našeg naroda. On je takođe pozvao Novosađane da pogledaju ovo važno ostvarenje.

- Učešćem u Velikom ratu dr Arčibald Rajs poklonio je sebe srpskom narodu i srpskoj državi, što predstavlja čin bez presedana, i ostavlja otvorena pitanja na koja i danas treba da damo odgovore. Pisanje dr Arčibalda Rajsa važno je za razmišljanje o našoj budućnosti, i skreće pažnju na to da budućnost moramo graditi vodeći računa o porukama koje su nam drugi ostavili – naglasio je predsednik Centra za strateške projekte Radivoj Dabić.

U predstavi igraju Una Miljuš, Marija Vicković, Milan Caci Mihailović, Pavle Jeremić, Sonja Kovačević, a Arčibalda Rajsa glumi sam autor predstave Ljubivoje Tadić.

- Za izvore drame koristio sam dva dela dr Arčibalda Rajsa ''Šta sam video i preživeo u velikim danima''. Namera nam je bila da ovom predstavom pošaljemo poruku da su istina i pravda ideje za koje se društvo mora boriti i da društvo može da bude zdravo jedino ako ima inteligenciju i političare koji su dostojni naroda – kazao je autor i reditelj predstave Ljubivoje Tadić.

Prema rečima koordinatorke Centra za strateške projekte Ane Ristić za 11 godina postojanja to udruženje građana bavilo se brojnim projektima od šireg nacionalnog i društvenog značaja u različitim oblastima. Kako je naglasila predstava ''Arčibal Rajs'' će se igrati u većim gradovima širom Srbije kao i u dijaspori, a u okviru Projekta, bila je upriličena i izložba posvećena Rajsovoj zaostavštini u foajeu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Novi Sad, 8. mart 2014. godine