Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА „СВИ ЗА ЗДРАВО НОВОСАДСКО СРЦЕ“

 

Члан Градског већа за за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је конференцији за новинаре поводом завршетка пројекта „Сви за здраво новосадско срце“ која се одржала у свечаној сали Дома здравља.

-Градска управа за здравство Града Новог Сада и Дом здравља „Нови Сад“ су започели пројекат „Сви за здраво новосадско срце“ чији је главни циљ да се у наредном периоду смањи учесталост фактора ризика, а самим тим и учесталост обољевања од инфаркта миокарда и можданог удара и да се смањи смртност од тих болести. То представља и највећи значај овог пројекта- изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао да ће Град Нови Сад и даље наставити да подржава све пројекте који имају за циљ бригу о здрављу и превенцију болести свих својих суграђана.

У оквиру пројекта обављено je 3200 превентивних прегледа, 2866 у јавним предузећима и 300 у акцијама у Дому здравља. Преглед је обухватао мерење телесне тежине, шећера у крви, одређивање холестерола и триглицерида, мерење крвног притиска, ЕКГ запис и физикални преглед срца.

-Најчешће заступљени фактори ризика су прекомерна ухрањеност и гојазност (85.8%  мушкараца и 44.6%  жена) и повишене вредности холестерола у крви  (63% мушкарца и 62.6% жена). Усвајањем здравих животних навика, редовним бављењем физичком активношћу, правилном исхраном, одвикавањем од пушења цигарета, у великој мери се могу спречити и контролисати фактори ризика- истакла je кардиолог Дома здравља „Нови Сад“и руководилац пројекта доц. др Душица Ракић.

Нови Сад, 30. децембар 2014. године