Čitaj mi

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA „SVI ZA ZDRAVO NOVOSADSKO SRCE“

 

Član Gradskog veća za za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je konferenciji za novinare povodom završetka projekta „Svi za zdravo novosadsko srce“ koja se održala u svečanoj sali Doma zdravlјa.

-Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada i Dom zdravlјa „Novi Sad“ su započeli projekat „Svi za zdravo novosadsko srce“ čiji je glavni cilј da se u narednom periodu smanji učestalost faktora rizika, a samim tim i učestalost obolјevanja od infarkta miokarda i moždanog udara i da se smanji smrtnost od tih bolesti. To predstavlјa i najveći značaj ovog projekta- izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da će Grad Novi Sad i dalјe nastaviti da podržava sve projekte koji imaju za cilј brigu o zdravlјu i prevenciju bolesti svih svojih sugrađana.

U okviru projekta obavlјeno je 3200 preventivnih pregleda, 2866 u javnim preduzećima i 300 u akcijama u Domu zdravlјa. Pregled je obuhvatao merenje telesne težine, šećera u krvi, određivanje holesterola i triglicerida, merenje krvnog pritiska, EKG zapis i fizikalni pregled srca.

-Najčešće zastuplјeni faktori rizika su prekomerna uhranjenost i gojaznost (85.8%  muškaraca i 44.6%  žena) i povišene vrednosti holesterola u krvi  (63% muškarca i 62.6% žena). Usvajanjem zdravih životnih navika, redovnim bavlјenjem fizičkom aktivnošću, pravilnom ishranom, odvikavanjem od pušenja cigareta, u velikoj meri se mogu sprečiti i kontrolisati faktori rizika- istakla je kardiolog Doma zdravlјa „Novi Sad“i rukovodilac projekta doc. dr Dušica Rakić.

Novi Sad, 30. decembar 2014. godine