Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА САБРАНА ДРАМСКА ДЕЛА ЈОВАНА СТЕРИЈЕ ПОПОВИЋА

У издању Стеријиног позорја, по први пут објављена су Сабрана драмска дела Јована Стерије Поповића. Промоцији књига, у Градској кући присуствовао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић који је том приликом истакао да Град са поносом подржава најзначајнији позоришни фестивал у региону „Стеријино позорје“, као и целокупан рад те установе.

- Иако је широј јавности, прва асоцијација на Стеријино позорје управо фестивал, ова установа се бави и озбиљном издавачком делатношћу. Овај пројекат је веома значајан са аспекта историје српске културе и и сигуран сам да ће допринети даљим покушајима адаптације Стеријиних дела- изјавио је Вања Вученовић.

Присутнима на промоцији обратили су се приређивач Радослав Ераковић, директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић и председник Уређивачког одбора Сава Дамјанов.

-Били смо изненађени што Стерија, као класик српске драме нема сабрана дела. Овим репрезентативним издањем, у две књиге јавности смо ставили на располагање све оно што је Стерија писао у драмској форми, па чак и оно што је до сада постојало само у рукопису или неке трагедије које су своја прва издања доживеле у 19. веку и које су постојале само као старе књиге. Ово је веома значајан пројекат Стеријиног позорја које бринући о традицији српске драме, брине и о нашем културном идентитету – изјавио је Сава Дамјанов.

У две књиге сабран је целокупан драмски опус Јована Стерије Поповића који је сам аутор поделио у две групе: „Жалостна позорја“ које је приредио Радослав Ераковић и „Весела позорја“ које је приредила Зорица Несторовић. Сваки том, поред драмских текстова, садржи предговор приређивача, хронологију Стеријиног живота, селективну библиографију, податке о извођењима, речник мање познатих речи.

Нови Сад, 28. април 2015. године