Čitaj mi

PREDSTAVLJENA SABRANA DRAMSKA DELA JOVANA STERIJE POPOVIĆA

U izdanju Sterijinog pozorja, po prvi put objavljena su Sabrana dramska dela Jovana Sterije Popovića. Promociji knjiga, u Gradskoj kući prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović koji je tom prilikom istakao da Grad sa ponosom podržava najznačajniji pozorišni festival u regionu „Sterijino pozorje“, kao i celokupan rad te ustanove.

- Iako je široj javnosti, prva asocijacija na Sterijino pozorje upravo festival, ova ustanova se bavi i ozbiljnom izdavačkom delatnošću. Ovaj projekat je veoma značajan sa aspekta istorije srpske kulture i i siguran sam da će doprineti daljim pokušajima adaptacije Sterijinih dela- izjavio je Vanja Vučenović.

Prisutnima na promociji obratili su se priređivač Radoslav Eraković, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić i predsednik Uređivačkog odbora Sava Damjanov.

-Bili smo iznenađeni što Sterija, kao klasik srpske drame nema sabrana dela. Ovim reprezentativnim izdanjem, u dve knjige javnosti smo stavili na raspolaganje sve ono što je Sterija pisao u dramskoj formi, pa čak i ono što je do sada postojalo samo u rukopisu ili neke tragedije koje su svoja prva izdanja doživele u 19. veku i koje su postojale samo kao stare knjige. Ovo je veoma značajan projekat Sterijinog pozorja koje brinući o tradiciji srpske drame, brine i o našem kulturnom identitetu – izjavio je Sava Damjanov.

U dve knjige sabran je celokupan dramski opus Jovana Sterije Popovića koji je sam autor podelio u dve grupe: „Žalostna pozorja“ koje je priredio Radoslav Eraković i „Vesela pozorja“ koje je priredila Zorica Nestorović. Svaki tom, pored dramskih tekstova, sadrži predgovor priređivača, hronologiju Sterijinog života, selektivnu bibliografiju, podatke o izvođenjima, rečnik manje poznatih reči.

Novi Sad, 28. april 2015. godine